nieuws

Tweede Kamer: Miljarden Zuiderzeelijn voor noorden

bouwbreed

den haag – De gereserveerde 2,85 miljard euro voor de afgeblazen Zuiderzeelijn moet voor een groot deel naar het noorden gaan. Een kamermeerderheid gaat zich daarvoor inzetten.

Tweede-Kamerlid Eddy van Hijum (CDA) zegt dat zijn fractie er alles aan zal doen om het noorden niet buiten te sluiten. “Wat betreft de geldverdeling moet het zware accent op die regio liggen. Dat lijkt mij volstrekt helder”, aldus Van Hijum. Hij sluit zich aan bij de woorden van zijn fractievoorzitter Maxime Verhagen. Die zei al eerder dat de vele miljarden gebruikt dienen te worden voor de ontsluiting van Noord-Nederland.

De VVD vindt ook dat het noorden recht heeft op een fors deel van de miljarden. D66-woordvoerder Boris van der Ham vindt dat het toegezegde geld volledig naar de noordelijke regio moet. D66 is wel blij dat de Zuiderzeelijn er niet komt. “Maar er zijn genoeg andere projecten om het noorden de juiste economische stimulans te geven. Denk aan Energy-valley. Wat ons betreft wordt het geld ook gestoken in beter openbaar vervoer.”

De PvdA wil nog niet echt over het geld praten. Volgens Sharon Dijksma moeten er eerst goede plannen komen. “We moeten twee problemen oplossen. De Noordvleugel en een goede verbinding met het noorden. Als er een goed plan ligt dat meer geld gaat kosten dan de gereserveerde 2,85 miljard dan staan wij daarvoor open. We willen in elk geval niet dat het noorden het kind van de rekening wordt.

Minister Peijs zette donderdag een dikke streep door de snelle treinverbinding tussen Groningen en Schiphol. Volgens haar zijn de kosten veel hoger dan de baten.

Reageer op dit artikel