nieuws

Tichelaar Makkum bekleedt gevel museum New York

bouwbreed

makkum – De Koninklijke Tichelaar Makkum is het oudste bedrijf in Nederland en vooral bekend door zijn klassieke Makkumer aardewerk. Maar als exponent van Dutch Design verovert het bedrijf inmiddels de hele wereld. Het jongste prestigieuze project is de bekleding van het nieuwe gebouw van het Museum of Arts & Design aan het Central Park in New York, waarover een mondelinge overeenkomst is gesloten.

Sinds 1572 worden op de plaats waar de huidige 72 personeelsleden werken bakstenen en tegels met de hand gemaakt. Het bedrijf maakte door de eeuwen heen onder meer dakpannen en bakstenen, maar zijn bekendheid vloeit voort uit het Makkumer Aardewerk: witte kopjes, schalen en mokken met blauwe motieven. Tichelaar maakt 434 jaar na de start die producten nog steeds, op ambachtelijke wijze.

Het bedrijf beleefde in de jaren negentig een moeilijke periode. Met de komst van directeur Jan Tichelaar (de dertiende generatie Tichelaar in de directie) kwam de ommezwaai. Het bedrijf bouwde een soort monopolie op om oude gebouwen met keramische tegels te restaureren, waaronder het Gemeentemuseum in Den Haag en de Van Nellefabriek in Rotterdam. Langzaam maar zeker stroomden meer opdrachten binnen.

De Italiaanse architect Ettore Sottsas bracht de productie van keramiek in een stroomversnelling. Hij zocht voor een gebouw in Singapore tegels van een specifieke kleur blauw. Waar hij ook zocht, nergens te vinden. Tot hij via via bij Tichelaar uitkwam, die de kleur kon maken. Zo kan het gebeuren dat in Azië Friese tegels in een gebouw zijn verwerkt. (anp)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels