nieuws

Strijd om hoger opgeleid personeel barst los

bouwbreed

den haag – De strijd onder bouwbedrijven om nieuw personeel is losgebarsten. Grotere bouwjongens rekenen op meer opdrachten in de tweede helft van dit jaar en de vergrijzing slaat gaten in personeelsbestanden.

Dorien Wietsma hoofd management development bij Volker Wessels neemt een duidelijke vacturegroei waar. “We hebben nu 150 vacatures, terwijl dat er vorig jaar een stuk of dertig waren.” Ook Dura Vermeer noteert een significante toename. 36 vacatures nu tegen geen enkele twee jaar geleden. Vooral de behoefte aan ervaren personeel is groot.

Op een personeelsbestand van 3500 vindt Afred Boot directeur P&O 36 vacatures “een redelijk gezonde” situatie, hoewel hij de toekomst wel met enige verontrusting tegemoet ziet. “Vanaf volgend jaar krijgen we te maken met een uitstroom van de babyboomgeneratie, de babyboomers zijn de kanonnen van onze organisatie waar we al een paar jaar op draaien. Gelukkig kunnen we steeds meer personeel aantrekken uit aanpalende sectoren.”

Buitenlandreizen

Volker Wessels mikt vooral op de nieuwe generatie. “We bieden studenten excursies aan of sponsoren buitenlandreizen. Nee, we zullen niet zo gauw auto�s weggeven, of smijten met hogere salarissen. Dat past niet zo in onze cultuur. Voortdurend vergelijken we de verdiensten in de bouw met andere sectoren en dan concluderen wij dat het totaalpakket er gewoon goed uitziet.”

De verwachte vacaturestroom op bouwplaatsen, die ook door �jobhoppende� werknemers in de hand wordt geholpen, kan volgens Boot van Dura Vermeer alleen worden opgevangen met personeel uit het buitenland.

“Daar komen we niet onderuit.” Voorzichtig zoekt de onderneming naar partners in omliggende landen. “Bovendien werken we juridische kaders uit om te voorkomen dat we straks, als katten in het nauw rare sprongen maken, oftewel met de verkeerde partners in zee gaan.”

Heijmans laat via woordvoerder Pieter van Nuenen weten dat ze een plan de campagne uitwerken. “We voorzien dat de arbeidsmarkt zeker in de tweede helft van dit jaar krapper wordt. Omdat we met zijn allen uit dezelfde vijver vissen moeten we meer moeite moeten doen om aan goed personeel te komen.”

Reageer op dit artikel