nieuws

Sociale energiezuinige bouw valt in de prijzen

bouwbreed

nieuwegein – De Vestia Groep en Ceres Projecten laten zien dat wooncomfort, energiebesparing en lage woonlasten goed te combineren zijn. Voor hun grootschalige energiezuinige woningbouwprojecten in de regio Den Haag ontvingen zij daarom gisteren de Nationale Energie Toekomst Trofee.

Vestia en dochter Ceres ontwikkelden de afgelopen jaren ruim 1850 woningen in de sociale sector met energiebesparing en duurzame energie als uitgangspunt. De corporaties presenteerden zeven van hun projecten, waarvan een aantal inmiddels is opgeleverd, in het boek �Het oeuvre van Vestia�.

In al hun projecten gebruikt Vestia zoveel mogelijk milieu- en mensvriendelijke materialen en wordt het sloopmateriaal gescheiden en gerecycled. De nieuwe woningen maken gebruik van duurzame energievormen zoals zonne-energie, windenergie en nieuwe technieken.

Zo zijn veel woningen voorzien van warmtewisselaars die �s winters warmte onttrekken aan de bodem en die �s zomers weer injecteren om de woning te koelen. Waarschijnlijk het meest vooruitstrevende project is de Haagse wijk Duindorp. Vestia wil het complex hier geheel CO2-neutraal bouwen door warmte te onttrekken aan zeewater en energie te winnen met windturbines.

Fantastisch

De jury, onder leiding van hoogleraar duurzaam ondernemen aan de Universiteit van Utrecht Jacqueline Cramer, noemt het “fantastisch dat de grote woningbouwcorporatie het voortouw neemt en technisch nieuwe concepten durft uit te proberen”.

Staatssecretaris Pieter van Geel (VROM) reikte de prijs, een geldbedrag van 25.000 euro en een kunstwerk, gisteren uit tijdens KansRijk, het evenement van SenterNovem voor duurzaamheid en innovatie.

Tegelijkertijd ontving de gemeente Etten-Leur de Koploper 2006 prijs voor hun vasthoudendheid om 1400 woningen energieneutraal te bouwen in de wijk Schoenmakershoek. Ondanks veel weerstand wist de gemeente daar nieuwe technieken uit te proberen, zoals houtvergassing en warmteterugwinning uit het douchewater. Het energieconvenant van de gemeente Kerkrade met vier corporaties en de piepschuim woning van Veerhuis bouwsystemen vielen buiten de prijzen.

Reageer op dit artikel