nieuws

Sneeuw oorzaak van catastrofe in Poolse Katowice

bouwbreed

katowice – De catastrofe in de Poolse plaats Katowice waarbij het dak van een tentoonstellingshal instortte, werd veroorzaakt door een slechte constructie en de laag sneeuw die op het dak lag. Dat is de mening van een commissie van experts die werd ingesteld door de Poolse hoofdinspecteur voor toezicht op de bouwsector.

Op 28 januari stortte het dak van de hal in, waardoor 65 deelnemers aan de duivententoonstelling die daar toen bezig was, omkwamen. Onder hen was ook een Nederlander.

De commissie heeft verder vastgesteld dat al twaalf dagen voor de ramp het dak vervormd raakte door een zware sneeuwlast. De ingeschakelde experts geboden de eigenaar meteen om het dak sneeuwvrij te maken en te zorgen voor een versteviging van de constructie. De eigenaar van het gebouw, het bedrijf MTK, heeft het advies van de ingeschakelde experts echter niet opgevolgd.

Het is niet het eerste incident met het dak. In 2002 boog het dak onder zware druk van de sneeuw. Het dak is toen gerepareerd, maar heeft geen goedkeuring gekregen van de regionale bouwinspecteur. “Al tijdens de bouw en na het incident in 2002 heeft de ontwikkelaar de eigenaar van de hal geïnformeerd over de noodzaak op het dak sneeuwvrij te houden. Het dak was echter niet voldoende nauwkeurig sneeuwvrij gemaakt”, zo valt er in het rapport te lezen.

De commissie wijst verder op de gebrekkige constructie van de hal. Zo is er twijfel of er tijdens de bouw wel materiaal is gebruikt van voldoende kwaliteit. Tot op heden zijn slechts de directeur Bruce R., zijn plaatsvervanger Ryszard Z. alsmede Adam H. in staat van de beschuldiging gesteld. Het Poolse openbaar ministerie verwacht eind april zijn eigen onderzoek te hebben afgerond.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels