nieuws

Schiphol begint met meting vliegtuigherrie

bouwbreed

schiphol – Sinds gisteren meet Schiphol bij wijze van proef de hoeveelheid vliegtuigherrie aan de kop van de start- en landingsbaan Aalsmeerbaan. Met speciale apparatuur kan de luchthaven precies meten hoeveel geluid elk toestel produceert. Schiphol wil uiteindelijk toe naar een systeem waarbij vliegtuigen die meer geluid voortbrengen dan toegestaan een boete krijgen. De luchthavens […]

schiphol – Sinds gisteren meet Schiphol bij wijze van proef de hoeveelheid vliegtuigherrie aan de kop van de start- en landingsbaan Aalsmeerbaan. Met speciale apparatuur kan de luchthaven precies meten hoeveel geluid elk toestel produceert.

Schiphol wil uiteindelijk toe naar een systeem waarbij vliegtuigen die meer geluid voortbrengen dan toegestaan een boete krijgen. De luchthavens van bijvoorbeeld Frankfurt en Londen passen deze meetmethode al met succes toe.

Het meten van geluid biedt volgens Schiphol bovendien de omwonenden meer duidelijkheid. De geluidsnormen worden nu nog gehandhaafd met ingewikkelde rekenmodellen. Hoewel uit die modellen blijkt dat de overlast de afgelopen jaren is afgenomen, ervaren de omwonenden dat heel anders. Tijdens de proef kunnen de meetresultaten op het internet worden bekeken.

Reageer op dit artikel