nieuws

Schade wietteelt is strop huurder

bouwbreed

den haag – De Haagse woningbouwvereniging Staedion waarschuwt huurders voor de gevolgen die het voor hen kan hebben als ze met henneptelers in zee gaan. Ze denkt dat veel mensen zich hiervan nauwelijks bewust zijn.

Wordt een hennepkwekerij ontdekt dan moet de huurder het huis uit en wordt hij aansprakelijk gesteld voor de schade aan de woning. Die flink kan oplopen.

“Gemiddeld ligt de schade tussen de 5000 en 10.000 euro”, meldt woordvoerder Lisette Wetters. “Althans, als wij het herstel uitvoeren.” De – gedwongen – vertrekkende bewoner mag de schade volgens haar ook zelf herstellen.

Het gaat onder meer om waterschade, schade aan de elektrische installatie (afgezien nog van de illegaal afgetapte stroom) en gaten die in muren worden gemaakt. “Soms breekt er brand uit; dan is de schade nog veel groter. Het is goed als de mensen weten dat de verzekering in zulke gevallen niets vergoedt.”

In de stad opereren volgens haar bendes die mensen benaderen om in hun huis een kwekerij in te richten. Ze richten zich op mensen die een kamer over hebben, bijvoorbeeld omdat de kinderen uit huis zijn, en bieden een flink bedrag om hem te mogen gebruiken.

“Sommige huurders weten wat er gebeurt als de kwekerij wordt opgerold maar velen niet. Wij willen ze voor de gevolgen behoeden, juist omdat we hebben gemerkt dat er grote bendes actief zijn.”

Het blad van de corporatie Thuis bij Staedion dat in mei weer bij alle huurders wordt bezorgd, besteedt in het nieuwe nummer uitgebreid aandacht aan alle risico�s die aan de hennepteelt kleven. Staedion verhuurt 34.000 woningen. Vorig jaar werd in 41 huizen een hennepkwekerij ontdekt. In negen gevallen stapte Staedion naar de rechter om de bewoners uit hun huis te zetten. De 32 andere huurders zegden vrijwillig op, in de wetenschap dat hun aftocht toch onvermijdelijk is.

Hennepkwekerijen zijn gesignaleerd in alle Haagse wijken waar Staedion actief is. De pijlen worden volgens Wetters niet gericht op mensen die voor eigen gebruik een paar plantjes kweken.

Reageer op dit artikel