nieuws

Sabic investeert voor 1,8 miljard in Geleen

bouwbreed

grathem – Het Saoedische petrochemische bedrijf Sabic kan in Geleen een nieuwe naftakraker en een aantal polymeerfabrieken gaan bouwen. Met deze investeringen is 1,8 miljard euro gemoeid. Minister Brinkhorst van Economische Zaken en de Limburgse gouverneur Frissen strijken morgen in de Saoedische hoofdstad Riad met het bedrijf de laatste hobbels glad.

Het bedrijf en de overheidsvertegenwoordigers tekenen dan een intentieverklaring om de investering voor te bereiden, licht een woordvoerder van het ministerie toe. Wat het kabinet betreft is de weg vrij, zei staatssecretaris van Gennip zaterdag al in het Midden-Limburgse Grathem tijdens een werkbezoek samen met premier Balkenende aan de regio.

Volgens haar is de potentiële investering van Sabic van groot psychologisch belang voor Limburg. “Dit geeft aan dat grote bedrijven hier graag willen investeren.”

De mogelijke investering levert volgens Van Gennip duizenden banen op. De installaties bieden 450 mensen werk. “Maar door extra banen voor de bouw van de installatie en nieuw werk voor toeleveringsbedrijven kan worden gesproken van duizenden nieuwe banen”, aldus de staatssecretaris.

Het provinciebestuur is heel blij met de plannen, licht een woordvoerder van het college van GS toe. “Vanwege de werkgelegenheid en ook omdat het een sterkere verankering betekent van dit bedrijf in de regio.”

Het laatste struikelblok voor de investering vormden de CO2-emissierechten. Daarvoor is nu een oplossing gevonden, maar Van Gennip wilde niet zeggen welke. Naar verluidt zou Sabic tot 2012 geen emissierechten hoeven te betalen. “We bieden Sabic in Nederland een gelijk speelveld aan als omringende landen”, was het enige wat zij erover kwijt wilde.

Twijfels had Sabic vooral nog over de periode na 2012, omdat niet vast staat wat de regels dan zullen zijn. “In elk geval niet nadelig ten opzicht van die over de grens”, luidt nu de toezegging.

Die belofte zou voor het bedrijf voldoende zijn. Eerder werden al afspraken gemaakt over de fiscale behandeling en de infrastructuur. Alle afspraken vallen volgens de regeringswoordvoerder binnen de ruimte die de regelgeving daarvoor biedt. Sabic heeft in Limburg de bulkchemie van DSM overgenomen. DSM richt zich nu op de fijnchemie en hoogtechnologische toepassingen. De mogelijke uitbreiding van Sabic is volgens Van Gennip ook belangrijk voor DSM, dat op hetzelfde industrieterrein (Chemelot) in Geleen ligt. De bedrijven kunnen daardoor allerlei diensten delen.

Reageer op dit artikel