nieuws

Rechters verbieden afkoop vakantiedagen

bouwbreed

luxemburg – Werkgevers mogen de twintig wettelijk verplichte vakantiedagen die aan het eind van het jaar overblijven, niet afkopen. Werknemers moeten die later alsnog opnemen. Dat heeft het Europees Hof in Luxemburg gisteren bepaald. De uitspraak betekent een overwinning voor de FNV. De vakcentrale had geklaagd over een folder van het ministerie van Sociale Zaken […]

luxemburg – Werkgevers mogen de twintig wettelijk verplichte vakantiedagen die aan het eind van het jaar overblijven, niet afkopen. Werknemers moeten die later alsnog opnemen. Dat heeft het Europees Hof in Luxemburg gisteren bepaald.

De uitspraak betekent een overwinning voor de FNV. De vakcentrale had geklaagd over een folder van het ministerie van Sociale Zaken waarin werkgevers het advies kregen om overschotten aan verlofdagen af te kopen. “Wij zijn buitengewoon verheugd”, reageert een woordvoerder van de FNV.

In de Europese regels is vastgelegd dat werknemers recht hebben op vier weken betaald vakantie. Dat is volgens het Hof “een belangrijk beginsel van communautair sociaal recht”. Als werkgevers de dagen mogen afkopen, vormt dat een prikkel “afstand te doen van vakantierust” en dat is in strijd met het doel van de Europese wet, vindt het Hof. Slechts bij beëindiging van het dienstverband mogen de overgebleven snipperdagen worden uitbetaald.

De uitspraak geldt alleen voor het wettelijk minimum aan vakantiedagen. Veel bedrijven kennen cao�s met een langere vakantieperiode. Over die extra dagen heeft het Hof zich niet uitgesproken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels