nieuws

PvdA wil evaluatiemoment open grenzen

bouwbreed

den haag – De PvdA wil een evaluatiemoment voor het openen van de grenzen. Zo wil de partij bekijken of de extra maatregelen van het kabinet wel werken.

Dat gaat PvdA-kamerlid Jet Bussemaker vandaag voorstellen tijdens het debat met staatssecretaris Van Hoof (sociale zaken) over het vrij verkeer van werknemers. Wat haar betreft zal dit evaluatiemoment in november plaatsvinden. “Zo kunnen we kijken of het flankerend beleid van het kabinet wel werkt”, aldus Bussemaker. “En zo nodig bijsturen.” Zij denkt ook na of ze een voorstel wil doen voor een sectorale benadering. Dan gaan de grenzen open per sector.

De PvdA is samen met het CDA nog erg kritisch over het openen van de grenzen voor de nieuwe EU-lidstaten. Zo vrezen de partijen verdringing van Nederlandse werknemers. De VVD en D66 zijn wel voor. Vandaag wordt de knoop definitief doorgehakt of de grenzen inderdaad per 1 januari volgend jaar opengaan. Dat wil het kabinet. De Europese Commissie moet voor 1 mei weten wat Nederland gaat doen.

Het kabinet wilde de grenzen aanvankelijk per 1 mei van dit jaar openen. De regering heeft namelijk de angst dat er meer illegale constructies worden gebruikt bij het dichthouden van de grenzen. Ook een aantrekkende economie en minder administratieve lasten voor het bedrijfsleven zijn zwaarwegende argumenten. Voor 1 mei 2009 moeten de grenzen sowieso open.

Verantwoordelijk staatssecretaris Van Hoof heeft nu – om oneerlijke concurrentie te voorkomen – zijn zogenoemde flankerende beleid in de steigers gezet. Zo gaat de Arbeidsinspectie extra controleren op het uitbetalen van het minimumloon. Bussemaker wil dat de inspectiedienst ook mee gaat controleren of de nieuwe werknemers wel conform de cao worden betaald. “In elk geval dat de sociale partners worden ondersteund”, aldus het kamerlid.

Van Hoof zegt dat hij nog ongeveer zeven maanden nodig heeft om dat beleid goed uit te werken. Per 1 januari 2007 zullen de grenzen dan helemaal open kunnen. Maar daar zal vandaag het nodige om te doen zijn. Zo vinden diverse partijen de datum van 1 januari helemaal niet heilig. Een goedwerkend beleid is belangrijker dan een datum, zo zeggen zij. Dat vindt vakcentrale CNV ook. Zij boden gisteren een petitie aan aan de Tweede Kamer om ze een �zetje in de goede richting te geven�.

Reageer op dit artikel