nieuws

Provincie Groningen veegt grensdorp kloek van tafel

bouwbreed

groningen – Gedeputeerde Staten van Groningen zien niets in de plannen om op de grens van Bellingwolde en het Duitse Rhede een nieuw grensdorp te bouwen.

Als voorschot op het formele besluit heeft gedeputeerde M. Calon zijn PvdA-partijgenoot M. Wachtmeester, wethouder van Bellingwedde en bedenker van het grensdorp, laten weten dat de provincie definitief geen toestemming voor de bouw geeft.

Het heeft twintig maanden geduurd voordat de provincie Groningen een formeel standpunt innam. Volgens Calon kan er in de bestaande kernen nog voldoende worden gebouwd.

Wachtmeester, die al jaren werkt aan het grensdorp, heeft aangekondigd naar de rechter te stappen en ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in te schakelen. Volgens hem “pest en chanteert de arrogante” Calon zijn gemeente door Bellingwedde na 2008 een bouwstop op te leggen. Hij vindt dat de provincie eigen projecten als De Blauwe Stad en Meerstad bevoordeelt, terwijl in Bellingwedde niets mag. De wethouder had gehoopt in 2007 met de bouw van het grensdorp te kunnen beginnen.

Gedeputeerde Calon snapt niets van de toorn van zijn partijgenoot, maar ligt er niet wakker van. In Bellingwedde mogen in theorie de komende drie jaar nog 83 woningen worden gebouwd. Hij voert het provinciaal beleid uit, in nauw overleg met VROM. Als Wachtmeester naar de rechter wil stappen, zit de provincie daar niet mee, aldus Calon.

De getergde wethouder gaat op zoek naar steun in Den Haag, waar volgens hem wel enthousiast wordt gereageerd en reeds 2 ton in onderzoek heeft gestoken.

Reageer op dit artikel