nieuws

Pleidooi voor bouwopleiding op niveau tussen mbo en hbo

bouwbreed

den haag – Bouwend Nederland vindt dat in 2007 een experiment moet beginnen met een tweejarige bouwopleiding op een niveau tussen mbo en hbo.

Zo�n opleiding tot een zogenoemde associate degree kan de instroom van hoger opgeleid personeel in de bouw vergroten. Dat schrijft de brancheorganisatie in het eigen tijdschrift Bouwend Nederland Podium.

Veel bouwbedrijven verwachten dat de vraag naar hbo�ers toeneemt vanwege de klachten die veeleisender worden en de wetgeving die ingewikkelder wordt. “Nu al ondervinden bouwers veel problemen bij het vinden van voldoende gekwalificeerd kader”, aldus het tijdschrift.

De nieuwe opleiding is bestemd voor zowel leerlingen van het mbo als voor bouwpersoneel. Als de nieuwe opleiding een feit is, kunnen zij in twee jaar een officieel diploma behalen, terwijl een hbo-opleiding gemiddeld vier jaar duurt. Volgens Bouwend Nederland kan voor veel functies op hbo-niveau worden volstaan met een korte opleiding omdat veel theoretische kennis niet nodig is. Dit geldt vooral voor functies in het middenbedrijf, terwijl grote ondernemingen juist veel waarde hechten aan kaderleden die een volledige hbo-studie hebben afgerond. “Deze geven aan dat zij zowel mbo�ers als hbo�ers nog een interne opleiding laten volgen, in het kader waarvan de studenten gedurende een of twee jaar uiteenlopende functies binnen het bedrijf vervullen.”

In het middenbedrijf zijn minder mogelijkheden voor interne opleidingen. Directies van zulke ondernemingen verwachten dat de nieuwe studie een stimulans is voor personeel dat alsnog een hbo-opleiding wil afronden.

Reageer op dit artikel