nieuws

Piek wegwerkzaamheden officieel begonnen

bouwbreed

den haag – De piek van wegwerkzaamheden is officieel begonnen. Minister Peijs (verkeer) heeft zaterdag het startsein gegeven bij de werkzaamheden op de A12 op knooppunt Oudenrijn.

Komend jaar en 2007 staan 200 extra werken op de rol om het achterstallig onderhoud weg te werken. Tot en met mei worden de A10 Oost en Zuid, A12, A27, A15 en A17 aangepakt. Hetzelfde geldt voor de A1, A2, A6 en A7. In alle gevallen gaat het om vervanging van asfalt, vaak in combinatie met veiligheidsmaatregelen of renovatie van kunstwerken. De minister heeft een demonstratie gegeven waarbij automobilisten een spraakbericht op hun mobiele telefoon krijgen als er calamiteiten op de weg zijn. Het gaat om een proef met zogenoemde Cell Broadcasting waarbij tekst wordt omgezet naar spraak.

Het is de bedoeling om automobilisten zo min mogelijk te belasten met de wegwerkzaamheden. Om die reden wordt vooral �s nachts en in het weekeinde gewerkt. Desondanks verwacht het ministerie dat het aantal files door wegwerk zal stijgen van ruim 4 naar 11 procent.

Een van de werken betreft de A1 waar extra spitsstroken worden aangelegd in combinatie met groot onderhoud. Om de verwachte files in te dammen heeft Rijkswaterstaat samen met de politie daar een extra pakket van maatregelen genomen.

Begin mei gaat de toekomstige spitsstrook langs het traject tussen Deventer en Beekbergen voorlopig open als permanente derde rijstrook. Aan de andere kant van de snelweg is de spitsstrook sinds februari in gebruik. Op het snelweggedeelte tussen Deventer en knooppunt Beekbergen staat door het toegenomen verkeer elke dag tussen de vijf en vijftien kilometer file. Politie en Rijkswaterstaat beginnen daarom met het zogenoemde blokrijden. Daarbij gaan overheidsvoertuigen voor een groep auto�s rijden zodat zij de snelheid kunnen bepalen. Zo ontstaat ruimte tussen hen en de komende file. Dat geeft het verkeer lucht volgens de woordvoerder, zodat er weer vaart in de file komt. Ook zorgen politieagenten handmatig voor toeritdosering op de opritten in de buurt van Deventer zodra de file op de A1 groeit.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels