nieuws

Oplevering Wembley-stadion begint op een farce te lijken

bouwbreed

londen – I can get no satisfaction. The Rolling Stones zullen er zeker niet tevreden mee zijn dat het hoogtepunt van hun tournee niet in het splinternieuwe Wembley-stadion in Londen kan plaatsvinden. Ook Robbie Williams moet voor zijn vijf Wembley-concerten een andere locatie zoeken. Wembley wordt zelfs dit jaar niet meer opgeleverd, het zal op zn vroegst begin 2007 worden.

Die mededeling komt van de opdrachtgever Wembley National Stadium Ltd (WNS), een volle dochter van de Britse Football Association. WNS heeft eieren voor zijn geld gekozen en de voor dit jaar geplande evenementen en sportwedstrijden allemaal verplaatst.

Tegelijk heeft de organisatie laten weten de Australische hoofdaannemer Multiplex verantwoordelijk te houden voor alle ellende en schade, die ongetwijfeld in de tientallen miljoenen zal lopen. “De schuld ligt geheel bij Multiplex”, aldus WNS. Op zijn beurt stelt de aannemer de opdrachtgever – deels – verantwoordelijk.

Veranderingen

“De bouw van het stadion is gepaard gegaan met vele veranderingen in het ontwerp, zowel voor als tijdens de bouw. Die veranderingen hebben gevolgen gehad voor het tijdschema en de voorwaarden van ons contract”, stelt directeur Martin Tidd van Multiplex UK. De Australische moeder heeft in een onverwachte golf van openheid een uitgebreide �update� over Wembley gepubliceerd. Multiplex stelt daarin eerst “dat de substantiële voltooiing wordt voorzien voor eind juni” maar voegt daar als nieuwtje aan toe dat “het formeel tot eind september de tijd heeft om het werk te voltooien”. Dat zou betekenen dat het stadion pas vier jaar na het begin van de bouw klaar is.

Het Australische bedrijf geeft in detail aan wat de laatste maanden allemaal is gebeurd, als om de buitenwereld te overtuigen dat er hard aan wordt getrokken. De aannemer erkent wel dat er problemen zijn met de 12 kilometer aan drainage, waarbij op 25 plaatsen reparaties zijn uitgevoerd.

Verder wordt duidelijk dat de opdrachtgever pas met haar deel van de afronding zal beginnen als het bouwen zelf klaar is. WNS was tot nu toe van plan gedurende de laatste fase parallel met de bouwers op te trekken maar wil, waarschijnlijk met het oog op de dreigende rechtszaken, liever geen verwarring veroorzaken.

Onderaannemer

De verklaring brengt minder goed nieuws voor de onderaannemer voor het staalwerk Hollandia. Multiplex geeft aan dat het onderzoek naar het losraken van een stalen balk op 21 maart, waarbij alle 3000 bouwvakkers van het terrein werden geëvacueerd, nog steeds niet is afgerond. “De verbindingsbalk is weer in zijn uiteindelijke positie gebracht, waar de balk samen met de omringende elementen worden beoordeeld op verder herstelwerk. Dit heeft gevolgen voor het verwijderen van de tijdelijke werken en daaraan verbonden werkzaamheden binnen de arena, die zich uitstrekken tot de voltooiing van de belangrijkste serviceweg in Basement 1. De aspecten rond het incident met deze verbinding worden nog steeds onderzocht en daaruit moet blijken of de voorgeschreven werkmethode in dit geval in feite juist is opgevolgd door de onderaannemer.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels