nieuws

Ondernemers zijn discussies over A4 spuugzat

bouwbreed

den haag – De verlenging van rijksweg A4 moet in 2008 beginnen. De benodigde trajectnota moet binnen een halfjaar worden afgerond. Die boodschap ventileert VNO-NCW West, de werkgeversorganisatie voor Noord- en Zuid-Holland naar minister Peijs van Verkeer en Waterstaat en naar de provincie Zuid-Holland.

“De ondernemers van VNO-NCW West zijn het spuugzat”, aldus een verklaring van de ondernemersorganisatie. “Dagelijks bellen zij de werkgeversorganisatie met de vraag wanneer nu eindelijk eens wordt begonnen met de aanleg van de zeven kilometer snelweg door Midden-Delfland. Al vijftig jaar wordt hierover heen en weer gepraat.” Daarom moeten de inspraakprocedures over het verlengen van de rijksweg A4 tussen Delft en Schiedam worden stopgezet.

De organisatie keert zich fel tegen de Milieufederatie Zuid-Holland, die volgens de ondernemers de kwade genius is achter de trage planvorming rond de verlenging van de A4. �De subsidie van de provincie Zuid-Holland aan de milieuridders, moet per direct worden beëindigd�, stelt VNO-NCW West. De organisatie verwijt de Milieufederatie dat ze vijf jaar geleden akkoord ging met een plan voor de aanleg van de A4 Midden-Delfland om zich er vervolgens tegen te verzetten. “Actievoerders verspreiden onjuiste informatie en zelfs leugens en zorgen zo voor chaos in het besluitvormingsproces. Toppunt is dat hun activiteiten worden gefinancierd met overheidsgeld.” Volgens de werkgevers heeft de Milieufederatie sinds 2001 bijna vijf miljoen euro aan subsidie ontvangen. “VNO-NCW West is deze soapopera spuugzat”, zo laat de organisatie weten. “De subsidie aan de milieubeweging is volstrekt uit de tijd en moet per direct worden gestopt.”

Stomverbaasd

Arno Stekelenburg die zich namens de Milieufederatie Zuid-Holland bezighoudt met de A4-problematiek is stomverbaasd over de opmerkingen. “Het is mij niet duidelijk waarom ze op dit moment opeens met zo�n brief komen.”

Hij erkent dat zijn organisatie kritische kanttekeningen heeft geplaatst bij het plan om de A4 te verlengen. Zo betwijfelt hij ten zeerste of verlenging van de A4 zal leiden tot betere doorstroming van het verkeer. Maar Stekelenburg ontkent dat de opmerkingen van de Milieufederatie hebben geleid tot oponthoud. “Net als VNO-NCW en wethouders van de gemeenten en stadsregio�s hebben wij zitting in de IODS-commissie die de minister van Verkeer en Waterstaat adviseert over het verlengen van de A4, maar er is geen sprake van dat wij daarin een doorslaggevende stem hebben.”

Reageer op dit artikel