nieuws

NMa komt op korte termijn met bouwfraudeboetes

bouwbreed

den haag – Mededingingsautoriteit NMa verwacht uiterlijk in juli van dit jaar de laatste boetes op te leggen aan bouwbedrijven die deelnemen aan de versnelde afwikkeling van de bouwfraude.

Dat heeft bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch van de kartelwaakhond gisteren bekendgemaakt.

Voor het einde van het jaar moeten bovendien de sancties tegen een 150-tal bouwbedrijven zijn opgelegd die niet meedoen aan de versnelde procedure, aldus de NMa-topman.

De mededingingsautoriteit rondde het bouwfraude-onderzoek eerder al af. Een groot aantal ondernemingen in de sectoren burgerlijke- en utiliteitsbouw, kabels en leidingen, groenvoorziening, straatstenen en betonproducten moet echter nog worden beboet. 

De NMa deelde wel al boetes uit aan bedrijven in gww-sector (100 miljoen euro), de installatiebranche (40 miljoen) en recent nog aan tien betonmortelcentrales (6 miljoen).

“We liggen op schema”, zegt Kalbfleisch. Hij roept alle bedrijven die niet deelnemen aan de versnelde procedure, op zich alsnog aan te sluiten. Zij komen dan ook in aanmerking voor korting op de boetes.

In beweging

Als alle sancties zijn uitgedeeld, zal de NMa de bouwsector in de gaten blijven houden, verzekert de bestuursvoorzitter. “Voor de sector en zeker voor de klanten is het van belang dat de markt werkelijk in beweging is en blijft. Wij zullen daarop blijven toezien.”

De bouw blijft de NMa na dit jaar ook nog bezighouden. In 2007 verwacht de toezichthouder op de mededinging bezwaar- en beroepszaken tegen de boetebesluiten te behandelen.

Reageer op dit artikel