nieuws

Nieuwe generatie leds vervangt peertje

bouwbreed

londen – Een nieuwe generatie led-lampen zou het traditionele peertje binnen enkele jaren kunnen gaan vervangen. Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Michigan hebben met nieuwe materialen een led (light emitting diode) ontwikkeld die niet meer dan enkele millimeters dik is en een krachtig wit licht uitstraalt. Het wetenschappelijk blad Nature meldt dat de nieuwe […]

londen – Een nieuwe generatie led-lampen zou het traditionele peertje binnen enkele jaren kunnen gaan vervangen. Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Michigan hebben met nieuwe materialen een led (light emitting diode) ontwikkeld die niet meer dan enkele millimeters dik is en een krachtig wit licht uitstraalt. Het wetenschappelijk blad Nature meldt dat de nieuwe lichtbronnen mogelijk al binnen enkele jaren gebruikt kan worden in woonhuizen en kantoren.

De nieuwe led�s maken gebruik van een organisch fluorescerend materiaal dat samen met rode en groene fosforelementen stoffen het witte, sterk op daglicht lijkende, licht produceert. De lamp zou ongeveer 20.000 uur kunnen meegaan. Dat is twintig keer zo lang als een gewoon peertje. Het dunne materiaal zou op muren geplakt kunnen worden, maar kan bijvoorbeeld ook op meubels en andere buigzame materialen worden bevestigd.

Reageer op dit artikel