nieuws

Museum Belvédère Gebouw van het Jaar

bouwbreed

dronten – Het Friese Museum Belvédère in Oranjewoud is vrijdag door de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) verkozen tot het Gebouw van het Jaar 2006.

Architect Eerde Schippers van Inbo Adviseurs Stedenbouwkundigen en Architecten gaat daarmee de geschiedenis in als de allereerste winnaar van de prijs.

“Dat is leuk”, zegt Cor Wiersma hoofdwerkvoorbereider van bouwbedrijf Van Wijnen in een eerste reactie. Hij is best trots. “Het is een bijzonder gebouw waarbij we alle creativiteit nodig hadden om de wensen en ideeën van de architect tot uiting te kunnen brengen. Echt een uitdaging. De open gevel, de natuursteenplaten met grote openingen gaven weer en wind vrij spel. Om het gebouw waterdicht te krijgen, hebben we vanaf het begin meegedacht.”

Door een glazen plint op klomphoogte rondom het gehele gebouw lijkt het alsof het museum zweeft. “De betonnen buitenwanden staan op pootjes. Ook dat was even puzzelen”, aldus Wiersma die het museum van 100 meter breed, eenvoudig maar chic vindt.

De jury was unaniem in zijn oordeel. “Museum Belvédère toont een voorbeeldige integratie van architectuur en landschap.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels