nieuws

Minister zit verkoop KWS-dochter dwars

bouwbreed

vianen – Koninklijke Wegenbouw Stevin (KWS) wil zijn handen aftrekken van het in opspraak geraakte Curaçaose bouwbedrijf De Antillen NV. De verkoop van het bedrijf wordt echter gedwarsboomd door de minister van justitie op het eiland.

Eind vorig jaar bereikte KWS al overeenstemming met Janssen de Jong over de verkoop van het personeel, materieel en kantoor van De Antillen NV. Tot afronding van de overname is het nog niet gekomen, naar nu blijkt, doordat minister van justitie David Dick als prive-persoon beslag heeft laten leggen op de onderneming.

Dick stelt De Antillen NV aansprakelijk voor alle materiële en immateriële schade die hij heeft geleden door de omvangrijke smeergeldaffaire op Curaçao, waarbij de KWS-dochter betrokken was.

Dick werd destijds door Antillen-directeur Cees Lutgendorff beschuldigd van het aannemen van steekpenningen. Hij werd opgepakt en verbleef weken in een cel. Zijn functie als gedeputeerde moest hij noodgedwongen neerleggen. De rechter sprak Dick, die de aantijgingen altijd heeft ontkend, uiteindelijk vrij van ambtelijke corruptie.

Lutgendorff en de Antillen NV werden in dezelfde zaak wel veroordeeld. De oud-directeur tot een celstraf van anderhalf jaar; het bedrijf tot een boete van twee ton. De veroordeling leidde tot een daling van het aantal overheidsopdrachten. Op Curaçao, maar ook op Bonaire kwam de Antillen NV op een zwarte lijst te staan.

In totaal werden zestien personen veroordeeld in de Antilliaanse fraudezaak, waaronder ook ambtenaren en politici. Leider van de regeringspartij FOL Anthony Goddet kreeg een gevangenisstraf van een jaar.

Volker Wessels, het moederbedrijf van KWS, wil niet nader ingaan op de problemen op Curaçao. Woordvoerder Jos Waltmans bevestigt wel dat het voornemen bestaat om De Antillen NV aan Janssen de Jong te verkopen. “Wij willen daar niet langer werken”, laat hij weten.

Bouwer Janssen de Jong, marktleider op Curaçao, Aruba en Bonaire, kan De Antillen NV pas inlijven als het beslag is opgeheven en het geschil met Dick uit de wereld is. Door de overname krijgt Janssen de Jong er zo�n 35 werknemers bij en versterkt de bouwer zijn positie in het Caraïbisch gebied. Naast Janssen de Jong is ook de Nederlandse aannemer Koop actief op de Antillen.

Reageer op dit artikel