nieuws

Metalen MySpot houdt parkeerplaats vrij

bouwbreed Premium

amsterdam – Goedkoop en effectief noemt Designated Parking zijn verticale parkeerbarrière MySpot 120. Het systeem bestaat uit een metalen afsluitbare paal die naar alle kanten draait. De fabrikant uit het Amerikaanse West Orange ontwikkelde met de MySpot 200 ook een horizontale op afstand bediende parkeerbarrière.

MySpot 120 is een beweegbare metalen paal die een parkeerplaats bezet houdt voor de rechthebbende. Die kan zijn plek innemen door de vergrendeling met een sleutel te lossen en de paal om te klappen. De MySpot 120 is met een voet op het wegdek gemonteerd. Tussen de voet en de paal zit een flexibele verbinding. De fabrikant benadrukt dat de parkeerbarrière de enige in z�n soort is die een onbedoelde botsing weerstaat. Onder een kracht van meer dan 30 kilo buigt de paal om en zet zichzelf weer langzaam rechtop zodra de kracht verdwijnt. Wie op die manier een parkeerplaats wil forceren komt bedrogen uit: de paal buigt om maar drukt daarna tegen de bodem van de auto en veroorzaakt daar schade wanneer de auto weer wegrijdt.

MySpot 200 wordt aangedreven door een hydraulische cilinder. Een opstaande beugel houdt de parkeerplaats vrij voor de rechthebbende. Die kan zijn plek innemen door met een afstandsbediening de beugel te laten dalen. Het signaal lost de vergrendeling waarna de beugel onder invloed van de zwaartekracht daalt. Zodra de auto de parkeerplek oprijdt rijdt een van de wielen over de beugel waardoor de hydraulische cilinder onder druk komt te staan. Het systeem slaat deze energie op en klapt er de beugel weer mee omhoog wanneer de afstandsbediening daarvoor het commando geeft.

In proeven ging de beugel tot nog toe 20.000 keer op en neer. In de berekening van de fabrikant komt dat overeen met een periode van tien jaar waarin de beugel dagelijks vijf keer op en neer gaat. Bestuurders kunnen de parkeerplaats niet met geweld innemen. De beugel klapt door het gewicht van een auto om maar veert direct weer terug wanneer de wielen zijn gepasseerd. En daarmee kan de beugel de onderkant van de auto beschadigen.

Designated Parking ontwikkelde verder de zogeheten TireBuster; een barrière die de banden van illegaal passerende auto�s lekprikt. Voetgangers die over deze voorziening zouden struikelen kunnen zich niet verwonden aan de bandenprikkers. De tanden zitten onder een soort afdak. Het deksel daalt alleen onder het gewicht van een auto waardoor de prikkers naar buiten komen. Veren houden de afscherming omhoog. De gebruiker kan met een afstandsbediening de prikfunctie aan- en uitzetten. De fabrikant adviseert de TireBuster voor gebruik met MySpot 200. Deze combinatie staat volgens de producent garant voor een sluitend parkeerbeheer.

Reageer op dit artikel