nieuws

Limburg kan door gebrek aan geld vereiste zorgwoningen niet bouwen

bouwbreed

kerkrade – Het zuidoosten van Limburg heeft schreeuwende behoefte aan nieuwe zorgwoningen. De vergrijzing is daar de hoogste van Nederland, maar er is te weinig financiële ruimte voor de bouw van nieuwe zorgwoningen.

Dit blijkt uit gesprekken met functionarissen uit de regio. Mondriaan Zorggroep in Heerlen trok onlangs bij staatssecretaris Ros van VWS aan de bel omdat driehonderd dementerende bejaarden op een wachtlijst staan. Daar komen er elke dag bij. Velen moeten nu noodgedwongen worden gehuisvest in Noord-Limburg en Zeeland.

De wil om te bouwen of te verbouwen om deze mensen op te vangen is er wel, maar het geld is er (nog) niet en er zijn steeds meer instanties en instellingen betrokken bij de planning voor bouw of renovatie. Dat levert vertragingen op.

Veel ouderen die nu zijn ondergebracht in verzorgingstehuizen moeten eigenlijk naar zorgwoningen. Dementerenden kunnen dan in hun plaats terecht bij de verzorgingstehuizen. Maar van die doorstroming komt te weinig terecht, zeggen bestuurders van Mondriaan Zorggroep en Meander Zorggroep in Zuid-Limburg. Ze willen wel bouwen en verbouwen, maar veel verstopt in de pijplijnen naar zorgverzekeraars en ministerie. Corporaties lopen te grote risico�s omdat zorgwoningen duurder zijn dan gewone woningen, waardoor een onrendabele top ontstaat.

Om dat risico voor de corporaties weg te nemen, moet het ministerie van VWS komen met een zogenoemde koploperregeling. Maar die regeling blijft uit. Met als gevolg stagnatie en schrijnende toestanden rond oplopende wachtlijsten. Temeer omdat tot voort kort de procedure voor het aanvragen van een bed 2,5 jaar duurde. En intussen steeg het aantal dementen snel.

Bestuurder N. Engelen van de Zorggroep in Heerlen: “Gezien de wachtlijst van driehonderd mensen heeft het Zorgkantoor vorige week snel 25 bedden toegezegd, maar die zijn al weer vergeven. Inmiddels liggen er alleen in het Atriumziekenhuis in Heerlen alweer zestien mensen te wachten, en in het psychiatrisch ziekenhuis in Heerlen negen.” Het Atrium schrapte afgelopen week 35 operaties, onder meer omdat de bedden bezet worden door geriatrische patiënten. Ook in de ziekenhuizen in Sittard en Maastricht is de nood hoog.

De behoefte aan zorgwoningen in Limburg is gigantisch, denkt vastgoedcontroleur A. Vermeeren van Meander. “Alleen al in Kerkrade moeten de komende tien jaar 1100 zorgwoningen gebouwd worden”, weet hij. Ook de bestaande verpleeg- en verzorghuizen zijn hard aan verbouwing toe.

Staatssecretaris Ros heeft een onderzoek aangekondigd naar de problemen in Limburg.

Reageer op dit artikel