nieuws

Knik-star als goedkoop alternatief voor Clixtar

bouwbreed

groenekan – Een goedkoper alternatief voor de Clixtar noemt Veldhuizen zijn nieuw ontwikkelde Knik-star. De wagenbouwer uit Groenekan adviseert het voertuig voor transporten met weinig deelbelading. Het prijsverschil bedraagt een kleine 2000 euro.

Voor het besturen van een Knik-star volstaat net als voor een Clixtar het B-E rijbewijs. Beide voertuigen zijn een combinatie van een 3500 kilo zware trekker met een korte oplegger die niet scharniert ten opzichte van de trekker. De oplegger rust op een koppelschotel; trekker en oplegger vormen een kortgekoppelde combinatie. De Clixtar heeft een hoekverdraaiing van 0,2 graden terwijl de Knik-star ten opzichte van de trekker kantelt: 7 graden voorover en 5 graden achterover.

Veldhuizen monteert een grote koppelschotel met stuurwig op de Knik-star. Een luchtbalg schuift de stuurwig in de schotel. De balg is aangesloten op de luchtvoorraad van de schotelkoppeling. Zodra de luchtkoppeling wordt losgemaakt valt de spanning van de stuurwig en kan de schotel zonder moeite losgeklikt.

Op de stuurwig staat 3 ton voorspanning. Deze voorspanning voorkomt dat de oplegger op de schotel �hamert�. Een lege oplegger komt bij het passeren van bijvoorbeeld bruggen en viaducten makkelijk los van de schotel en gaat rammelen. De laadvloer van de Knik-star is 25 centimeter hoger dan bij de Clixtar. Het hoogteverschil schept extra ruimte tussen het onderstel van de trekker en de oplegger.

Aslastverdeling

Veldhuizen waarschuwt voor de minder gunstige aslastverdeling van de Knik-star. Bij het beladen komen de eerste pallets voor de schotelkoppeling te staan. Met deelbelading wordt het maximaal toegelaten gewicht van 3500 kilo onder de auto-assen sneller overschreden.

De fabrikant wijst er verder op dat de achteras van de wagen gaat zweven wanneer een zwaar pallet op de laadklep staat; het gevolg van een korte wielbasis en een lange achterbouw. Dat betekent onder meer dat de handrem niet meer functioneert. Veldhuizen ondervangt dat gemis met een optie die de trekker en de oplegger star aan elkaar koppelt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels