nieuws

Janssen de Jong verlegt aandacht

bouwbreed Premium

son en breugel – Janssen de Jong Groep wil komende jaren de bedrijfsopbrengsten flink opvoeren en een prominentere plaats op de bouwmarkt bemachtigen. Dat zeggen bestuurders Eric Krul en Pieter van Gulik in een toelichting op de jaarcijfers.Janssen de Jong sloot het afgelopen jaar af met een omzet van 403 miljoen euro en een nettoresultaat van 16,2 miljoen, een record voor de onderneming.

De aannemer, die rendement altijd boven omzet heeft gesteld, ziet zich door het huidige aanbestedingsbeleid genoodzaakt meer aandacht te schenken aan volume. “Om in aanmerking te komen voor grotere opdrachten wordt tegenwoordig een bepaalde omzet geëist”, zegt topman Krul. “Dus met een hoger volume, maken we kans op meer opdrachten.”

Binnen vijf jaar moeten de bedrijfsopbrengsten “fors” toenemen. Krul wil niet aangeven welk omzetniveau precies wordt nagestreefd, maar voor dit jaar mikt de onderneming op een groei van 10 procent. “We willen overigens niet ten koste van alles groeien”, benadrukt Krul. “De karakteristiek van dit bedrijf moet overeind blijven.”

Janssen de Jong moet tegelijk meer nationale bekendheid krijgen. “We zijn de negende aannemer van Nederland. Iedereen kent de eerste acht, maar ons vaak niet. Het wordt misschien toch tijd dat we daar wat aan gaan doen. We beraden ons er in ieder geval over.”

Afgelopen jaar groeide de omzet met 20 procent harder dan Janssen de Jong zelf had verwacht. De toename kwam vrijwel geheel autonoom tot stand; grote overnames deed de groep niet. Alle bedrijfsonderdelen deelden mee in het succes, maar de wegenbouwtak deed het met meer dan 20 procent groei, veruit het best.

Systeembouw

Ook in het buitenland namen de activiteiten toe, met name in de systeembouw. “In Oost-Europa gaat het heel goed”, zegt Van Gulik. “In Roemenië is de omzet zelfs drie keer over de kop gegaan. Maar ook in Polen, Oekraïne en Rusland gaat het goed. We volgen de trek van de maakindustrie naar dergelijke landen.”

Op de Antillen, waar Janssen de Jong marktleider is, profiteerde het concern van de aantrekkende economie. Krul en Van Gulik verwachten overigens binnen enkele dagen de overname van KWS-dochter De Antillen BV af te ronden. In november werd al overeenstemming over de koop bereikt. De Antillen BV raakte enkele jaren geleden in opspraak door een omkoopschandaal. Sindsdien heeft het bedrijf het moeilijk.

De buitenlandse omzet kwam vorig jaar uit op 85 miljoen euro, 25 miljoen meer dan het jaar ervoor.

Reageer op dit artikel