nieuws

Intensieve controles rookbeleid in de bouw

bouwbreed

den haag – De komende maanden worden honderden bouwlocaties intensief gecontroleerd op rookvrije werkplekken. De controles worden uitgevoerd door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en de Arbeidsinspectie.

Dat maakten de inspectiediensten vrijdag bekend. De onderzoeken worden uitgevoerd op bouwlocaties en bij hoofdkantoren van (middel)grote bouwbedrijven.

Aanleiding zijn de eerdere inspecties van twee jaar geleden naar het rookbeleid van tien verschillende sectoren. Na dit onderzoek bleek dat de bouwwereld – samen met de sector industrie – de regels rond de rookvrije werkplek het meest aan zijn laars lapt. Op 44 procent van de kantoren en bouwlocaties bleek in 2004, het jaar van de invoering van het rookverbod, de naleving van de regels niet in orde. Ondanks het feit dat de regels flink zijn aangescherpt. Als een bouwvakker last heeft van sigarettenrook mag hij zijn recht doen gelden. “Niemand mag last hebben van rook. Dat is het uitgangspunt”, aldus een woordvoerder van VWA.

Bouwvakkers en andere werknemers in de bouwwereld hebben namelijk net als het personeel in andere bedrijfstakken recht op een rookvrije werkplek, zo schrijven de twee inspectiediensten.

De komende maanden gaan de VWA en de Arbeidsinspectie steekproefgewijs met honderden controles de rookpraktijk in de bouw opnieuw bekijken. De inspecteurs zullen op de kantoren nagaan of de werkplekken en gezamenlijke ruimten als kantine, receptie en vergaderkamers rookvrij zijn. Op de bouwplaatsen richten zij zich met name op de bouwketen, waar eveneens geen sigaret of shagje meer mag worden opgestoken. Ook wordt gecontroleerd of de aanwezige rookruimten aan de wettelijke voorschriften voldoen. Zo kijken de inspecteurs of ze afgesloten zijn en er geen hinder is voor mensen in aangrenzende ruimtes. De controleurs zijn bevoegd om alle ruimten te inspecteren waar bouwvakkers hun werkzaamheden uitvoeren.

Bedrijven die zich niet aan de regels van het rookverbod op de werkplek houden, riskeren een boete. Deze kan in het ergste geval oplopen tot 2400 euro.

De industriesector, die bij de controle in 2004 met 47 procent overtredingen als slechtste uit de bus kwam, is vorig jaar extra gecontroleerd. De VWA concludeert op grond van de controlecijfers voorzichtig dat de sector zich vorig jaar beter aan de regels hield. Toch kan de naleving van het rookverbod bij de fabrikanten van voedsel, machines, elektronische en optische apparaten en transportmiddelen nog fors beter. Bij 24 procent van de gecontroleerde bedrijven rookten werknemers nog altijd op de werkvloer. Bijna de helft (45 procent) had twee jaar na de strenge rookregels nog geen rookruimte ingericht.

Reageer op dit artikel