nieuws

Hurks werkt aan terugkeer naar oude niveau

bouwbreed

eindhoven – Hurks Bouwgroep heeft afgelopen jaar de omzet met 11 procent opgevoerd tot 256 miljoen euro. De nettowinst verdubbelde naar 4,1 miljoen. Voor dit jaar verwachten de Eindhovenaren een verdere verbetering van de resultaten.

“Het afgelopen jaar was zeker beter dan het jaar ervoor, maar we zitten nog niet op ons oude niveau”, zegt bestuursvoorzitter Geert Hurks. Hij doelt vooral op de nettomarge van 1,6 procent. Die ligt nu weliswaar 0,6 procentpunt hoger dan in 2004, maar is nog altijd 2 procentpunt lager dan de 3,6 procent die in 2001 werd behaald.

Hurks wil binnen enkele jaren naar een marge van 3 procent. “Dat zal dit jaar nog niet lukken, maar dat is wel het doel”, aldus de topman. Hij rekent erop dat de inhaalslag dit jaar wordt voortgezet. Vertrouwen geeft in ieder geval de orderportefeuille, die zowel kwantitatief als kwalitatief is verbeterd.

Vorig jaar werd het resultaat gedrukt door verliesgevende projecten die in het verleden onder slechte marktomstandigheden op de aanbestedingsmarkt werden verworven. Tevreden stelt Hurks dan ook vast dat de onderneming zich steeds meer aan de aanbestedingsmarkt weet te ontworstelen. Rendementsverbetering ligt daarom in de lijn der verwachtingen.

Hurks: “In 2004 haalde we nog 60 procent van onze omzet van de aanbestedingsmarkt. Vorig jaar was dat 50 procent en dit jaar zal dat nog maar 30 procent zijn.”

Om het aantal aanbestedingswerken verder terug te dringen, zet Hurks in op uitbreiding van haar ontwikkelingsactiviteiten. “We willen de slag maken van ontwikkelende bouwer naar bouwende ontwikkelaar”, zegt Hurks. Om die ambitie vorm te geven is de raad van bestuur uitgebreid met Rob Hendriks, voormalig directeur van de divisie Bouw en Vastgoed.

Groei van het rendement moet volgens de bestuursvoorzitter ook komen uit een aantal ingrepen die afgelopen jaar zijn genomen. Zo werden de teugels stevig aangehaald bij een aantal Hurks-bedrijven. “We hebben kritisch gekeken naar de organisatie. Sommige bedrijven bleken wat te zijn afgedreven. Zij hebben te horen gekregen dat ze zich weer moeten richten op de activiteiten waar ze sterk in zijn.”

De verliesgevende activiteiten op het gebied van inbraak- en brandwerende roldeuren werden daarnaast beëindigd. Ruim veertig arbeidsplaatsen zijn daardoor verloren gegaan.

De prefabbetonfabrieken van Hurks deden het afgelopen jaar verrassend goed. Daar waar andere bedrijven moesten snijden in hun betondivisies, kon Hurks zijn capaciteit overeind houden door de aandacht te verleggen van de ingestorte kantorenbouw naar de oplevende woningbouw. “En we hebben succes met onze innovatieve concepten. Daardoor zijn we betrokken geraakt bij grote woontorens. Ik denk dat momenteel zes of zeven torens van boven de 100 meter uit onze fabriek komen.”

Reageer op dit artikel