nieuws

Hopman scheidt ruimten met maatwerkwanden

bouwbreed

zoetermeer – Beweegbare scheidingswanden met een slijtvaste afbeelding naar keuze in achtkleurendruk. Atelier Hopman uit Zoetermeer levert ze op bestelling. FM Partners uit dezelfde gemeente brengt de scheidingswanden op de markt.

Hopman stelt de scheidingswanden samen uit beweegbare panelen die elk met een pendel in een rail hangen. Het atelier maakt de scheidingswanden zoveel mogelijk zelf. Opdrachtgevers krijgen daarmee volgens het Zoetermeerse bedrijf een ruime keuze in de uitvoering. Per paneel komt de prijs uit op zo�n 1000 euro. Het al dan niet drukken van de afbeelding heeft maar weinig invloed op de prijs. De machine waarmee Hopman print kan doek tot een breedte van 3,20 meter aan. Daarvan blijft effectief 3,10 meter over. Het kunststof doek waar de afbeelding op wordt gedrukt weerstaat zeker vijf jaar de invloed van ultraviolet licht. Als optie spuit Hopman een vernislaag op het doek. De afwerking is ook bestand tegen beschadigingen; het materiaal voorkomt bijvoorbeeld dat een snee of een winkelhaak groter wordt. Met het doek kunnen ook vaste wanden worden bekleed.

Eerder leverde Hopman 300 bedrukte scheidingspanelen voor een renovatieproject van de Universiteit Twente in Enschede. Deze scheidingselementen zijn 10 centimeter dik en bestaan uit een houten raamwerk met een houten plaat in het midden. Aan beide kanten van deze plaat zit steenwol om het geluid te dempen. Over deze isolatielaag zit een doek dat losgeraakte steenwolvezels tegenhoudt. Daaroverheen zit het bedrukte doek. Dat laatste geeft de scheidingswanden hun kenmerkende uitstraling.

De doeken hebben een open structuur zodat de isolatie het geluid kan absorberen. Een aantal van de �Twentse� panelen heeft een zogeheten white board waaraan magneten kunnen kleven.

De elementen hangen met een pendel in een rail die dwars op de stalen plafondbalken is gemonteerd. Omdat het systeem naar verwacht wat intensiever wordt gebruikt dan met beweegbare scheidingswanden over het algemeen het geval is voerde Hopman de ophanging wat zwaarder uit dan strikt genomen zou moeten. De opdrachtgever wilde zwevende panelen; worden de scheidingswanden later weggehaald dan blijft er geen ontsierende groef achter in de vloer.

De praktijk leerde Hopman dat de elementen beter niet met een messing/groefverbinding in elkaar kunnen haken. Omdat de panelen zweven kunnen ze tegen elkaar in bewegen en niet goed in elkaar haken. In plaats daarvan wil Hopman scharnieren gebruiken.

Reageer op dit artikel