nieuws

Hoorn wilde herbouw schouwburg staken

bouwbreed

hoorn – De herbouw van de ingestorte toneeltoren en de afbouw van de rest van de schouwburg in Hoorn zijn na de hervatting van de werkzaamheden in 2002 bijna alsnog afgeblazen. Dat onthult Roger Tonnaer, die deze week afscheid heeft genomen als wethouder van kunst en cultuur in Hoorn. De problemen leken zo de pan uit te rijzen, dat er geen beginnen meer aan zou zijn.

De juridische strijd over de verantwoordelijkheid voor de problemen met de staalconstructie, waardoor de toren instortte, is nog in volle gang. Zo wordt nog een uitspraak verwacht in het hoger beroep dat zowel gemeente als Heddes Bouw hebben ingesteld. Waar de gemeente een gerechtelijk oordeel aanvecht dat Heddes ten onrechte van de bouwklus is afgehaald, bestrijdt de aannemer zijn schuld voor de instorting van de toren.

De consequenties kunnen groot zijn: de gemeente heeft in afwachting van haar juridische gelijk voor de aannemer een schadeclaim klaarliggen van 10 miljoen euro. Maar directeur Kees van Iwaarden van Heddes Bouw denkt hard te kunnen maken dat de schuld ligt bij de hoofdconstructeur. “Wij hebben geconstateerd dat de hoofdconstructie door het ontwerp instabiel was. De hoofdconstructeur, die onder de gemeente valt, is als directievoerder verantwoordelijk en niet het uitvoerende bouwbedrijf. Wij willen per se de oorzaak van de instorting helder hebben en gaan daarvoor door”, zo stelt hij, “tot de onderste steen boven is.”

Tonnaer, die de schouwburg in zijn portefeuille had, onthult dat ten tijde van de hervatting van de bouw van de schouwburg bij hem een grote bezorgdheid opkwam, toen een fout werd aangetroffen in de wapening van het beton. De nieuwe aannemer, Giesbers-Maasdijken, ontdekte bij het boren in een stuk muur dat de wapening niet in orde was. Spoorslags werd onderzoeksinstituut TNO ingeschakeld om te kijken of de wapening op meer plaatsen niet deugde.

“Het onderzoek wees uit dat de wapening op andere plaatsen wel goed was. Daarom zijn we er toen niet mee naar buiten getreden”, zegt Tonnaer nu.

Maar zonder deze geruststellende conclusie was de schouwburg definitief van de baan geweest, stelt hij. “We hebben er in de weken dat we op de uitslag moesten wachten serieus over gesproken. Want het was al een bereklus om de schouwburg af te bouwen; Giesbers trof de bouwlocatie aan in zeer slechte staat.”

Deels kwam dat door Heddes, volgens hem, en deels door het weer dat er tijdens de bouwonderbreking van bijna anderhalf jaar flink vat op had gekregen. “Regenwater was diep in de isolatie van de spouwmuren doorgedrongen en ramen en kozijnen waren aangetast. Verder waren er zestig bouwgebreken geconstateerd, kleine maar ook grote.” Het was bij elkaar ongewoon veel, zo meent de voormalige wethouder.

Van Iwaarden reageert met de vaststelling dat het “voor een wethouder redelijk ingewikkeld is” om een gebouw te beoordelen dat pas half is afgebouwd: het gaat niet om opleveringsgebreken. “Als er tijdens de bouw een muur scheef blijkt te staan, zouden wij die zelf ook wel rechtzetten.”

Reageer op dit artikel