nieuws

Honderden Nederlandse vacatures op Eures-site

bouwbreed Premium

brussel/amsterdam – Op de vacaturewebsite Eures (www. europa.eu.int/eures) worden ruim 1400 bouwvakkers, installateurs en elektriciens gevraagd voor Nederlandse bedrijven. Ook meldt de website enkele honderden vacatures voor schilders.De site is een initiatief van de Europese Commissie Werkgelegenheid en sociale zaken. Er zijn vacatures te vinden van uiteenlopende bedrijven in diverse sectoren en EU-landen. De banen op het portaal komen van arbeidsbemiddelingsdiensten uit Europa, zoals het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). “Zij maken gebruik van Eures om vacatures bekend te maken bij werkgevers die belangstelling hebben voor werknemers uit andere Europese landen”, aldus een toelichting. Alle vacatures zijn voorzien van informatie over hoe en bij wie gesolliciteerd kan worden.

Gegevens op de website over de periode 3 maart tot en met 3 april tonen 806 Nederlandse vacatures voor onder meer timmerlieden, beton-timmerlieden, voegers en steigerbouwers. Daarnaast worden 613 banen gemeld voor dakdekkers, elektriciens en installatie-technici. Het portaal bevat 204 vacatures voor schilders. Hierbij zijn zowel huisschilders als autospuiters.

Verder meldt de website zo�n 1300 banen in de metaalsector. Er is onder meer vraag naar monteurs voor stalen deuren, montagemedewerkers lassers en elektrotechnici. De vraag naar leidinggevend personeel en hoogopgeleide medewerkers voor de bouw en verwante sectoren is daarentegen vooralsnog gering.

Problematiek

De EU-landen hebben niet alleen de handen ineengeslagen bij vacaturemeldingen. Ook het tegengaan van vroegtijdig schoolverlaten wordt op Europees niveau aangepakt. Hiertoe begon in Amsterdam een tweejarig project waarbij deelnemende landen kennis over deze problematiek kunnen uitwisselen. Naast Nederland zijn de deelnemers Spanje, Engeland en Duitsland.

Het voortijdig stoppen met een opleiding is een groeiend probleem waarmee onder meer de bouw- en installatiesectoren te maken hebben. Doordat veel leerlingen hun opleiding niet afmaken, is het steeds moeilijker om geschoold personeel te vinden. In 2004 stopten 64.000 jongeren met hun school voordat ze een diploma op zak hadden. Nederland streeft er naar dat jongeren minimaal een opleiding op het niveau van middelbaar beroepsonderwijs afronden.

Reageer op dit artikel