nieuws

Heier begint met nieuwe machine eigen bedrijf

bouwbreed Premium

kampen – Slapeloze nachten heeft zijn nieuwe bedrijf hem nog niet bezorgd, maar spannend is het wel, vindt Marco Hylkema over zijn pas begonnen funderingsbedrijf. De 23-jarige heibaas uit Kampen laat bij Ecodrie in Wijchen zijn eerste machine bouwen.

Hylkema Funderingstechniek maakt er vooral schroefmortelpalen mee.

Ecodrie draagt de machine begin juni over aan Hylkema. De constructeur nam de hydraulische graver DX 300 LC van Daewoo als basis voor zijn Ecodrie 35-20. Het resultaat is een ruim 40 ton zware funderingsmachine die schroefmortelpalen maakt en in voorkomende gevallen ook met een dieselblok en een hydraulisch trilblok overweg kan.

Registratie

De machine komt niet uit een catalogus maar wordt gebouwd op specificatie van Hylkema. Ecodrie monteert er ook een registratiesysteem in, dat de kenmerken van elke paal vastlegt. De motor van de graver bleef gelijk. Het hydraulische circuit breidde daarentegen uit met zo�n tien functies. Bijvoorbeeld om de drie lieren aan te drijven of de kantelcilinder die de makelaar bij het opzetten over het dode punt duwt. Daarna nemen de schoorcilinders het over.

Net als de aandrijving van de schuiftafel vergen deze cilinders een flinke oliestroom. De makelaar heeft een lengte van 21,5 meter, voldoende voor palen van 18,5 meter.

Het contragewicht van de Daewoo verschoof ruim 0.5 meter naar achteren om plaats te maken voor de stempels. Tussen de stempels ontstond daardoor ruimte voor een brandstoftank met 1000 liter inhoud. Met die stempels kan de machine op de locatie keren zonder te schranken, zodat de rupsen de ondergrond niet beschadigen. Samen met de makelaar drukken ze de boven- en onderwagen omhoog waarna de machinist het rupsstel via de draaikrans in de gewenste richting zet en de machine weer laat zakken.

Hylkema biedt sinds 18 januari zijn diensten aan. Inmiddels leverde hij zijn eerste werken op, werk dat een collegabedrijf in zijn opdracht uitvoerde. Voor zijn eigen machine wacht volgens hem al voor een aantal weken werk. De Kampense heibaas legt de nadruk op het middelgrote funderingswerk in onder meer binnensteden. Trillingen zijn daar niet gewenst, zodat voor het maken van een fundering eigenlijk alleen de schroefmortelpaal overblijft.

De markt biedt vooralsnog een forse hoeveelheid funderingswerk, constateert Hylkema. Hij zegt zich voorlopig geen zorgen te maken over de inhoud van zijn orderportefeuille. Werk neemt Hylkema in het hele land aan, al concentreert hij zich op het noorden en oosten. Voor zijn aanwinst nam Hylkema een machinist in dienst. Het eerste jaar wil hij ook zelf onder de stelling meewerken. Daarnaast doet hij de voorbereiding en de planning van het werk en een deel van de administratie.

Met nieuw materieel beginnen is duurder dan een occasion aanschaffen, zegt de Kampense heibaas. Op dit moment is een gebruikte machine geen optie, omdat niemand die aanbiedt. Door het vele funderingswerk houden de bedrijven hun machines in dienst. Het verschil in prijs is betrekkelijk gering. Ook een occasion moet worden aangepast aan de praktijk van de nieuwe gebruiker. De modificaties maken de machine relatief duur. En hoe ouder het materieel, hoe groter de kans op storingen. Met dat in gedachten koos Hylkema voor de Daewoo. Dat is inmiddels een standaardmachine geworden, een massaproduct dat niet meer met kinderziektes kampt.

Reageer op dit artikel