nieuws

Havenbedrijven toch in Betuweroute

bouwbreed

DEN HAAG – Haven Amsterdam en het Havenbedrijf Rotterdam zullen toch samen met spoorbeheerder ProRail de exploitatie van de Betuweroute oppakken. Minister Peijs (verkeer) heeft gisteren dit nieuwe voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. De bewindsvrouw wilde aanvankelijk alleen ProRail de nieuwe goederenspoorlijn tussen het Rotterdamse havengebied en Duitsland laten uitbaten. Dit plan stuitte op […]

DEN HAAG – Haven Amsterdam en het Havenbedrijf Rotterdam zullen toch samen met spoorbeheerder ProRail de exploitatie van de Betuweroute oppakken.

Minister Peijs (verkeer) heeft gisteren dit nieuwe voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.

De bewindsvrouw wilde aanvankelijk alleen ProRail de nieuwe goederenspoorlijn tussen het Rotterdamse havengebied en Duitsland laten uitbaten. Dit plan stuitte op verzet onder kamerleden, omdat het exploitatierisico zo indirect bij de belastingbetaler zou komen te liggen. ProRail is immers een staatsbedrijf.

Kern van het akkoord is de oprichting van de Betuweroute Exploitatie Maatschappij (BREM), een joint venture die de komende vijf jaar de exploitatie voor haar rekening neemt. De havenbedrijven nemen voor 50 procent daarin deel, ProRail krijgt de andere 50 procent in handen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels