nieuws

Hardnekkig conflict over lekkende Zwijndrechtse vijver

bouwbreed

zwijndrecht – De problemen met een lekkende vijver in het Zwijndrechtse nieuwbouwproject Westkeetshaven blijken nog altijd niet opgelost. Ondanks aanpak van de kleilaag sijpelt nog steeds water in een nabijgelegen parkeergarage. Gemeente en ingenieursbureau Tauw hebben een conflict over de vraag wie voor de kosten moet opdraaien.

De gemeente Zwijndrecht gaat er vanuit dat de hele bovenkant van de garage moet worden gestript en waterdichte folie moet worden aangebracht op het beton. Deskundigen van de gemeente twijfelen ernstig aan een zorgvuldige uitvoering van het aanbrengen van pvc-folie op het garagedak tijdens de bouw. Verder staat volgens hen vast dat op een groot deel van het dak de noodzakelijk geachte drainage ontbreekt.

De kosten van “vele tonnen” verhaalt wethouder A. Abee op aannemerscombinatie De Klerk & Van den Heuvel en ingenieursbureau Tauw, dat het ontwerp leverde en de uitvoering begeleidde. Beide partijen weigeren aansprakelijkheid.

De problemen met de parkeergarage openbaarden zich kort na de oplevering drie jaar geleden van het project Westkeetshaven, een woonwijk annex kantorenlocatie. Water liep door plafond, wanden en vloeren de parkeergarage in. Tegelijk liep de vijver leeg.

Uitgedroogd

De gemeente plaatste een nieuwe pompput bij de vijver, die ook als regenwateropvang fungeert. Die moest voorkomen dat het rioleringssysteem continu vol vijverwater staat. Omdat de vijver in de tussentijd twee jaar droog stond, raakte de kleibodem uitgedroogd. De gemeente liet daarom een nieuwe kleilaag aanbrengen op het deel van de vijver dat het dichtst bij de garage ligt. Maar na vullen met water bleek de lekkage nog altijd niet verholpen.

Bij een arbitragezaak over meerwerk ter grootte van 1,3 miljoen euro werd de gemeente eerder voor een groot deel in het gelijk gesteld. De aannemerscombinatie heeft daartegen beroep aangetekend. Wat betreft Abee is zonneklaar dat Tauw en De Klerk & Van den Heuvel nu ook voor de kosten van het waterdicht maken van vijver en garagedak moeten opdraaien. Ze zijn officieel in gebreke gesteld en krijgen een forse schadeclaim.

Volgens vestigingsmanager Frank Spuij van Tauw Rotterdam ligt het niet zo simpel. “Er zitten geen fouten in het ontwerp. De eerste en tweede fase van de parkeergarage hebben exact hetzelfde ontwerp, maar alleen de eerste fase lekt. In de uitvoering kan van alles zijn misgegaan, maar ook dat is nog maar de vraag.”

Derde partij

Spuij doelt op een mogelijke derde partij die schuld kan hebben. Hij vermoedt dat de aansluiting op de riolering van huizen die in de nabijheid zijn gebouwd niet goed is uitgevoerd. Daar zou de oorzaak kunnen liggen van de eerste lekkage.

Grote ingrepen waren vervolgens niet meer nodig, naar zijn mening. Hoewel Tauw aansprakelijkheid ontkent, heeft het bedrijf voorgesteld op eigen kosten aanpassingen uit te voeren. “Maar helaas wilde de gemeente niet meer naar onze voorstellen luisteren.” Volgens de gemeente heeft de �mogelijke derde partij� al zijn verantwoordelijkheid genomen.

Het project Westkeetshaven verliep voor de gemeente Zwijndrecht van meet af aan moeizaam. Uit een reconstructie van het bouwproces door Deloitte & Touche bleek dat de gemeente “onvoldoende beschikte over organiserend, kritisch en controlerend vermogen”. Daardoor zijn foute inschattingen gemaakt, ontbrak projectbeheersing en werden ingehuurde adviseurs onvoldoende aangestuurd. Er moesten onder meer nieuwe projectleiders worden aangesteld.

Volgens de gemeente heeft het niets met het lekken van de vijver te maken. Maar Spuij denkt daar anders over. “Het speelt ongetwijfeld een rol dat je telkens met nieuwe mensen te maken krijgt die het dossier niet kennen.”

Reageer op dit artikel