nieuws

Granaten uit oorlog bij IJzeren Rijn

bouwbreed Premium

ROERMOND – Bij werkzaamheden aan een weg in Roermond heeft de aannemer minstens dertig granaten gevonden, vlakbij de ongebruikte spoorweg IJzeren Rijn. De granaten werden ge vonden op een diepte van circa 50 centimeter onder de deklaag, die wordt afgegraven voor de aanleg van de N293. In 1944 is bij de vindplaats een munitietrein van […]

ROERMOND – Bij werkzaamheden aan een weg in Roermond heeft de aannemer minstens dertig granaten gevonden, vlakbij de ongebruikte spoorweg IJzeren Rijn. De granaten werden ge vonden op een diepte van circa 50 centimeter onder de deklaag, die wordt afgegraven voor de aanleg van de N293. In 1944 is bij de vindplaats een munitietrein van de Duitse bezetter ontploft.

Na de explosie van de trein werden niet-ontplofte explosieven over een grote afstand verspreid. De Duitsers hebben de niet-ontplofte munitie langs het spoor opgestapeld in lange loopgraven en die vervolgens dichtgegooid. De nu gevonden dertig granaten waren op één plek in de grond opgestapeld.

De gemeente Roermond heeft gisteren over een lengte van 200 meter in het gebied zeecontainers laten neerzetten om een naburige woonwijk te beschermen. Volgens burgemeester Van Beers lopen de omwonenden niet direct gevaar, maar die situatie kan veranderen, afhankelijk van wat nog meer in de bodem wordt aangetroffen. Van Beers stelt de noodverordening in werking als bijvoorbeeld schatzoekers zich op het afgezette terrein wagen. Een particuliere beveiligingsdienst is ingeschakeld om nieuwsgierigen weg te jagen.

Reageer op dit artikel