nieuws

Goedkoop maatpak voor diervriendelijke varkensstal

bouwbreed

raalte – Boerenbelangenorganisatie LTO en de Dierenbescherming doen samen een proef met een nieuwe diervriendelijke varkensstal.

Om de kosten van het vlees beheersbaar te houden, is de stal niet voorzien van klimaatbeheersing, en bestaat het dak uit lichtdoorlatend folie.

De nieuwe stal wordt Comfort Class genoemd en moet de varkens meer bewegingsruimte, lig- en wroetplaatsen bieden. De organisaties gaan de komende drie jaar het welzijn van de varkens monitoren in verschillende groepen, variërend van 12 tot 48 varkens.

“Bij de bouw is uitgegaan van de behoefte van de varkens. Het is een soort maatpak”, zegt projectleider Erik Koldewey. “We zijn uitgegaan van tien basisbehoeften en hebben die vastgelegd in een soort programma van eisen. In de komende tijd hopen we vijf bedrijven te vinden die delen van het programma toepassen in hun eigen stallen”.

Het grote probleem van diervriendelijke stallen zijn de hogere kosten, omdat er minder varkens per vierkante meter in kunnen.

“In een gewone stal staat ongeveer 1 varken per vierkante meter. In de nieuwe stal varieert dat per groep van 2,3 tot 1,8 vierkante meter per varken”, legt Joost Overbeek van LTO Vastgoed uit. “Die kosten proberen we ergens anders terug te verdienen”.

De stal in Raalte is bijvoorbeeld voorzien van een foliedak waardoor de stal lichter wordt, maar die goedkoper is dan dakplaten. “Het lijkt een beetje op het doek van een feesttent, maar dan sterker”.

Vloerverwarming

Behalve het dak wordt ook de conditionering van de ruimte goedkoper. “In een normale stal wordt de vloerverwarming over de hele stal gelegd, en worden er geïsoleerde betonpanelen gebruikt. Dat doen we allemaal niet. Het enige verwarmde deel is een speciaal nest waar het beest in kan liggen. De stal is wel voorzien van nevelkoeling, die koud water over de varkens sproeit als de temperatuur boven de 25 graden uitkomt.” Door de goedkopere materialen en een lager energiegebruik worden de kosten per vierkante meter teruggebracht van 270 euro naar 190 euro per vierkante meter.

Reageer op dit artikel