nieuws

Extra aandacht voor kleine bouwlocaties

bouwbreed

den haag – De Arbeidsinspectie gaat binnensteden door het hele land uitkammen om gevaarlijke situaties op kleine bouwlocaties aan te pakken. Speciale aandacht gaat uit naar de soms slecht opgebouwde rolsteiger.

Dat heeft de landelijk bouwprojectleider van de Arbeidsinspectie, Jan Boer, tegen Cobouw gezegd. De acties zijn gisteren gestart en zullen willekeurig tot en met 16 april doorgaan. Boer denkt dat de Arbeidsinspectie ongeveer tweehonderd locaties zal bezoeken. “En ik vrees dat daar veel boetes uit zullen rollen.”

De inspectiedienst gaat zich richten op renovatie, sloop en onderhoud op kleine bouwlocaties. “Uit ervaring weten we dat ze het daar niet altijd even nauw nemen met de regels. We hopen met onze controles de veiligheids- en gezondheidsrisico�s te verkleinen”, aldus Boer. Volgens hem zijn er veel situaties op kleine bouwlocaties waarbij zich levensgevaarlijke situaties kunnen voordoen. “Er is vooral het gevaar om van een slecht opgebouwde stelling te vallen. En we letten ook streng op het tillen van zware gewichten.” De Arbeidsomstandighedenwet is de maat voor de eventuele boetes.

In totaal inspecteren ruim 75 mensen van de dienst zoveel mogelijk kleinere bouwplaatsen. Zes teams uit het hele land leveren de inspecteurs. “Deze mannen en vrouwen werken in groepjes van twee en zullen door heel Nederland de binnensteden van straat tot straat doorkruisen”, weet de landelijk projectleider.

Tijdens deze twee weken gaat er speciale aandacht uit naar het gebruik van de rolsteiger. Die wordt nogal vaak – en soms heel slecht – op kleinere bouwlocaties gebruikt. Boer zegt dat de Arbeidsinspectie wel een totaalbeeld heeft van het gebruik van bouwsteigers. “Maar rolsteigers apart, daar weten we weinig van.”

En dat is een doorn in het oog van de inspectiedienst. Want het vermoeden bestaat dat de rolsteiger niet altijd goed wordt gebruikt door de bouwvakkers. “Het opbouwen kan in sommige gevallen veel beter. Bij grote projecten gebruiken bouwvakkers grote steigers. Die worden apart opgezet door deskundigen. Rolsteigers worden opgebouwd, gebruikt en afgebouwd door dezelfde mensen. En dat gebeurt niet altijd professioneel”, vindt Boer, die het nuttig noemt dat deze steigers nu in kaart worden gebracht.

De dienst heeft een module gemaakt met tien criteria waaraan de bouwstellingen moeten voldoen. “Denk aan de stabiliteit en of er gereden wordt terwijl er mensen op staan.” Boer zegt dat zijn mensen geregeld rolsteigers tegenkomen die voor de helft op de stoep en voor de helft op de weg staan. “Het gevaar op een aanrijding is dan enorm.”

De Arbeidsinspectie verwacht dat alle cijfers over een maand zijn geanalyseerd en gerapporteerd.

Reageer op dit artikel