nieuws

EIM: Mkb moet meer investeren in bedrijfsopleiding

bouwbreed

zoetermeer – Hogere investeringen van het mkb in bedrijfsopleidingen leiden tot hogere arbeidsproductiviteit en hebben een positief effect op bedrijfsprestaties. De investeringen moeten wel zijn afgestemd op de bedrijfsstrategie.

Dat blijkt uit het rapport �Bedrijfsopleidingen geen weggegooid geld� van EIM gemaakt in opdracht van het ministerie van Economische zaken.

Volgens het EIM bepaalt de bedrijfsstrategie voor een belangrijk deel welke kennis en vaardigheden werknemers nodig hebben. Niet onbelangrijk detail is dat slechts 20 procent van het midden- en kleinbedrijf een officieel uitgeschreven bedrijfsplan heeft. Volgens het EIM wordt het belang hiervan onderschat, zeker met het oog op de nieuwste conclusies: er is een duidelijke relatie tussen investeringen in opleidingen, een stijgende arbeidsproductiviteit en positieve effecten op de bedrijfsprestaties.

In de afstemming van strategie op kenmerken van bedrijfsopleidingen is er verschil tussen mkb-ondernemers die producten/diensten aanbieden met een hoog onderscheidend karakter en mkb-ondernemers die hun prijzen zo laag mogelijk willen houden. De eerste genoemde groep kan volgens het EIM de omzet per werknemer verhogen door meer werknemers een bedrijfsopleiding te laten volgen. Wanneer 1 procent extra werknemers een bedrijfsopleiding volgt groeit de arbeidsproductiviteit volgens EIM-berekeningen met 2,3 procent. Voorwaarde is dat de opleidingen lang moeten zijn, in teamverband worden gevolgd en gaan over meerdere vaardigheden. Bedrijven die hun prijzen laag willen houden, boeken de meeste winst als zij hun werknemers �korte� individuele bedrijfsopleidingen laat volgen over een onderwerp.

Bij een gemiddeld bouwbedrijf in het middenkader heeft 56 procent van het personeel in 2003 een bedrijfsopleiding gevolgd die in het geheel of gedeeltelijk door het bedrijf zijn betaald.

Efficiëntie

Belangrijkste redenen voor het volgen van een cursus was het verhogen van de efficiëntie bij de werknemers. Ruim 80 procent van de ondervraagden vindt het verbeteren van de sociale vaardigheden belangrijk tot zeer belangrijk. Ook brede inzetbaarheid en onderlinge samenwerking spelen een rol. Het verhogen van innovatief gedrag vindt de bouwer in het mkb-kader van minder belang.

Van de ondervraagden is 47 procent laag opgeleid, en heeft 41 procent middelbaar onderwijs genoten.

Reageer op dit artikel