nieuws

Effect van mixen van arm en rijk sterk overschat

bouwbreed

den haag – De overheid moet bij de aanpak van achterstandswijken minder inzetten op het mixen van arm en rijk. Het is uiterst twijfelachtig of een herstructurering succes heeft als in de wijk ook dure woningen worden gebouwd.

“Ik denk dat de Schilderswijk meer heeft aan honderd Melkertbanen dan aan tien rijke buren”, aldus directeur Wim Derksen van het Ruimtelijk Planbureau (RPB).

In het gisteren gepresenteerde rapport �Prijs van de plek. Woonomgeving en woningprijs� constateert het planbureau dat open ruimte of de aanwezigheid van groen en water een veel minder prominente rol bij de huizenprijs speelt, dan vaak wordt verondersteld. Werk in de directe omgeving, de nabijheid van infra en winkels, maar vooral de sociale status van de buurt zijn veel belangrijker voor de huizenprijs.

Op basis van die constateringen signaleert Derksen dat de overheid te weinig rekening houdt met de geringe behoefte aan mooiere woningen in buurten met een lage sociale status of een groot aandeel allochtonen. De “ruimtelijke strategie van mixen van rijk en arm” in achterstandswijken is dan ook risicovol, aldus de RPB-directeur. “Het is zeer de vraag of dat zal lukken.” Volgens Derksen zou de overheid veel meer moet inzetten op leefbaarheid in de wijken, werkgelegenheid en goede scholen. “Het effect van de ruimtelijke strategie wordt overschat.”

Het planbureau heeft op basis van de bestanden van de Nederlandse Vereniging van Makelaars 900.000 transacties in de periode 1998-2003 bekeken en onderzocht wat bepalend is voor de gemiddelde huizenprijs. “We weten allemaal dat de locatie belangrijk is, maar niet wat nou precies in die locatie de prijs bepaalt “, aldus Derksen.

Reageer op dit artikel