nieuws

Dwangsom voor traag werkende gemeenten

bouwbreed Premium

den haag – PvdA en VVD willen dat gemeenten of andere bestuursorganen die bij het nemen van beslissingen de wettelijke termijn overschrijden een boete opgelegd krijgen van 20 euro per dag. De dwangsom moet kunnen oplopen tot 1260 euro. Dat staat in een initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamerleden Luchtenveld (VVD) en Wolfsen (PvdA), dat vandaag […]

den haag – PvdA en VVD willen dat gemeenten of andere bestuursorganen die bij het nemen van beslissingen de wettelijke termijn overschrijden een boete opgelegd krijgen van 20 euro per dag. De dwangsom moet kunnen oplopen tot 1260 euro.

Dat staat in een initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamerleden Luchtenveld (VVD) en Wolfsen (PvdA), dat vandaag in het parlement wordt behandeld.

De wet zal volgens de initiatiefnemers vooral een uitkomst zijn voor mensen die voor kleinere verbouwingen een vergunning nodig hebben en veel te lang moeten wachten op een beoordeling van de aanvraag. Nu kunnen burgers daartegen beroep of bezwaar aantekenen, maar volgens Wolfsen en Luchtenveld werkt dat niet goed.

De initiatiefnemers denken dat de wettelijke dwangsomregeling goed aansluit op de maatregelen die het kabinet al in de pen heeft om gemeenten te prikkelen sneller te gaan werken. Voorwaarde is dan wel dat de vergunning geen ongunstige gevolgen voor derden mag hebben.

Reageer op dit artikel