nieuws

Duivesteijn zet in Almere in op particulier opdrachtgeverschap

bouwbreed

den haag – Almere moet de vrijplaats worden voor particulier opdrachtgeverschap. Op basis van een goed onderbouwd stedenbouwkundig plan moeten burgers een flinke stem krijgen in de bouw en indeling van hun woning en de inrichting van de wijk. Minstens 15.000 van de 50.000 te bouwen woningen in Almere moeten de komende jaren via particulier opdrachtgeverschap worden gerealiseerd.

Met deze missie zal PvdA-kamerlid Adri Duivesteijn in Almere aan de slag gaan als wethouder ruimtelijke ordening en volkshuisvesting. Duivesteijn, die vandaag wordt geïnstalleerd en over enkele weken afscheid neemt in de Tweede Kamer, ziet in Almere bij uitstek de plek waar hij zijn theorieën over mensen die zelf wijken bouwen, in de praktijk kan brengen. “Een stad krijgt identiteit als mensen de gelegenheid krijgen maatwerk te maken. Als je het ergens wortel kan laten schieten, is het in Almere, waar zoveel woningen moeten worden gebouwd.”

Volgens Duivesteijn is het voor het jonge Almere erg belangrijk kwalitatief hoogstaande woningbouw te hebben. “Concurreren kan alleen als je woningen hebt die groter en makkelijk zijn uit te breiden.”

Wat de nieuwe wethouder betreft gaan de burgers gezamenlijk met gemeente, ontwikkelaars, corporaties en architecten aan de slag. “Je moet het heel fundamenteel opzetten. Het stedenbouwkundig plan is de drager.”

Duivesteijn wil dat architecten weer architectuur mogen maken en de mensen een beslissende stem geven hoe de woning moet worden ingedeeld en er uit komt te zien. “Ik heb het niet alleen over façades. Het gaat mij vooral om de plattegronden. Ik wil af van die treurige confectie achter de gevels. We moeten woningen bouwen die mooi blijven en aan te passen zijn. Woningen waar mensen in de loop van hun leven verder aan kunnen bouwen en wijken waar we niet bij de oplevering, maar 20 jaar daarna trots op kunnen zijn.”

Duivesteijn heeft zich als kamerlid altijd hard gemaakt voor een veel grotere inbreng van burgers bij de bouw van woningen. Keer op keer haalde hij fel uit naar eentonigheid van de �rijtjes� in de nieuwbouwwijken. Onder aanvoering van de PvdA�er bepaalde de politiek dat 30 procent van de nieuwbouw tot stand moet komen via particulier opdrachtgeverschap. Tot zijn grote ergernis komt hier in de praktijk tot op heden weinig van terecht, omdat de de instituties er niet aan willen. “Logisch, die verdienen hun geld aan confectie.”

Duivesteijn zelf is ervan overtuigd dat het voor projectontwikkelaars en bouwers ook een interessante zaak is. “Een aantal ervaringen heeft uitgewezen dat het kan voor dezelfde prijs. Als je voor hetzelfde bedrag een maatpak kunt kopen, laat je dat toch niet hangen?”

�Je moet het heel fundamenteel opzetten�

Reageer op dit artikel