nieuws

Dubbellaags kunststof beschermt traptrede

bouwbreed

Een houten trap met geverfde treden gaat er al gauw afgetrapt uitzien. Ter bescherming kun je de hulp inroepen van metaal, tapijt, zeil of rubber, al dan niet aangebracht over het gehele oppervlak van de treden.

AANHEF_SUB:octrooi

nummer: 1026421

houder: Jillco Kunststofservice, Weert

uitvinder: P.Coppen

Traptreden kunnen geheel zijn afgewerkt met een coating, of van muur tot muur voorzien van vloerbedekking in de vorm van een tapijt- of zeilachtig materiaal. Er bestaat ook een tussenoplossing in de vorm van afzonderlijke traptredebeschermers. Vaak te zien als halfronde stukken van metaal, rubber of tapijt, geplakt op houten traptreden die verder met verf zijn afgewerkt.

In octrooi NL1026421 gaat het om zo�n “afschermelement voor een traptrede, omvattende ten minste één elementdeel voor plaatsing op althans een gedeelte van het loopvlak van de traptrede”.

De elementen zijn opgebouwd uit twee deellagen die via spuitgieten zijn vervaardigd en tegen elkaar aangebracht. Deze gelaagde opbouw, uit verschillende kunststoffen, maakt het mogelijk meerdere kleuren en eigenschappen te combineren in een enkel, lichtgewicht product. Zo moet de onderste deellaag vooral zorgen voor de sterkte en de stijfheid van het totale element. Als materiaal suggereert de octrooitekst een thermoplastische kunststof, of een mengsel van dit soort polymeren. De bovenste deellaag op zijn beurt moet vooral goede antislipeigenschappen hebben en bij voorkeur bestaan uit een elastomeer, een rubberachtige kunststof dus. Die bovenste laag krijgt ook insnijdingen voor een betere  gripvastheid en voor het wegleiden van zand en vuil. Bovendien maakt het de beschermers visueel aantrekkelijker. Voor de volledigheid claimt de aanvrage ook een opbouw uit meer dan twee lagen en zelfs een combinatie van kunststoflagen met een laag hout of metaal. De dikte van de afzonderlijke deellagen mag liggen tussen de 0,5 en 3,5 millimeter.

Uitvinder P. Coppen, ontwerper van kunststofartikelen, is in eerste instantie niet blij met de aandacht voor zijn vinding en wil wat zijn octrooi betreft “liever geen slapende honden wakker maken”. Na wat praten trekt bij en uiteindelijk vraagt hij zelfs om een vermelding van zijn website. Zijn vinding ligt bij hemzelf thuis op de trap, en is onder de naam Micostep-trapmat in de handel. Al hanteren sommige bouwmarkten ook wel de naam Matros-traptredematten. De afmetingen van het loopvlak zijn 55 bij 17 centimeter en de totale dikte is uitgekomen op 3,5 millimeter, inclusief de dubbelzijdig klevende tape die nodig is voor de montage. Gevraagd naar het voordeel van zijn vinding boven de bestaande, tapijtachtige beschermers zegt hij: “Ze zijn eenvoudig te plaatsen, krullen niet om en zijn goed te reinigen.” Ten opzichte van metalen beschermers roemt hij de tweekleurigheid en de kleinere kans op lichamelijke beschadigingen bij het van de trap vallen.

Reageer op dit artikel