nieuws

De zorgen van Peter Paul

bouwbreed

Peter Paul de Vries, u weet wel de directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, maakt zich zorgen. Hoe langer hoe meer bedrijven verdwijnen van de beurs. Vorig jaar maar liefst 54, ruim een kwart van de op de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijven. Voor een gezonde financiële markt is dat een slechte zaak. Met name internationale […]

Peter Paul de Vries, u weet wel de directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, maakt zich zorgen. Hoe langer hoe meer bedrijven verdwijnen van de beurs. Vorig jaar maar liefst 54, ruim een kwart van de op de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijven.

Voor een gezonde financiële markt is dat een slechte zaak. Met name internationale beleggers zullen, zo vreest hij, Nederland de rug toekeren als de beurs te veel verschraalt.

Volgens De Vries komt dit doordat de aandacht van Euronext eenzijdig gericht is op Parijs. Daar gingen in 2005 zestig ondernemingen naar de beurs, in Amsterdam slechts twaalf.

Euronext Amsterdam maakt zich geen zorgen. De leegloop is vooral het gevolg van fusies en overnames van beursgenoteerde fondsen. Die winnen daardoor wel aan marktwaarde, leuk voor de belegger dus.

Als Euronext gelijk heeft, dan moet de belegger blij zijn. In het huidige tijdsgewricht met alle onzekerheden heeft die het al zwaar genoeg met de keuzes.

Alleen al macro-economisch was het weer een uiterst verwarrend weekje. In de VS werd de rente maar weer eens verhoogd, de uitleg erbij stemde weinigen vrolijk. Een verkrapping van de geldmarkt betekent immers lagere consumentenbestedingen en daardoor groeivertraging zeker in een economie als de VS die voor een belangrijk deel afhankelijk is van consumentenuitgaven.

Bovendien hangt de nog immer stijgende staatsschuld in de VS als een zwaard van Damocles boven het continent aan gene zijde van de Atlantische Oceaan.

Aan de andere kant stijgt het optimisme in Europa. Consumenten, winkeliers, industrie, dienstverleners en zelfs aannemers zien het allemaal zonniger in.

Dat geldt zeker voor Nederland waar de Rijksoverheid zelfs een plus wist te melden in het financieringstekort. De lagere overheden en de sociale fondsen zorgen nog wel voor een minnetje van 0,3 procent. Dat wordt Sinterklaas spelen met de verkiezingen volgend jaar voor de deur. De beleggers liet het redelijk koud. In een landerige week gebeurde er vrij weinig aan het bouwfront. In het algemeen werden minnen genoteerd. Zelfs door BAM, dat door een enkele analist al een koers van 100 is toegedicht, ontkwam hier niet aan. Vrijdag leek een lichte stijging er weer meer op.

Peter Paul maakt zich ook zorgen over de financiële prestaties van een achttal bedrijven. Daar zit geen aannemer of ingenieur bij. Hun koersen kunnen dus weer omhoog.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels