nieuws

De toezichthouders

bouwbreed

Het is goed dat op allerlei zaken in deze wereld toezicht is. George Orwell heeft echter al lang geleden in zijn boek 1984 beschreven hoe dat toezicht geweldig kan doorslaan. Het lijkt erop dat het nu ongeveer zover is. De cameraleveranciers maken gouden tijden mee, terwijl de werkgelegenheid bij toezichthouders enorm is. En dat allemaal […]

Het is goed dat op allerlei zaken in deze wereld toezicht is. George Orwell heeft echter al lang geleden in zijn boek 1984 beschreven hoe dat toezicht geweldig kan doorslaan. Het lijkt erop dat het nu ongeveer zover is.

De cameraleveranciers maken gouden tijden mee, terwijl de werkgelegenheid bij toezichthouders enorm is. En dat allemaal om de consument te beschermen. De Autoriteit Financiële Markten is ook zo�n toezichthouder die ervoor zorgt dat de arme beleggers een level playing field hebben.

Geen actie zonder reactie, weet menigeen die heeft opgelet bij de natuurkundeles op school. Aan de ene kant zitten bedrijven met corporate governance dat transparantie en openheid vraagt, aan de andere kant zit de financiële waakhond die elk woord dat een ceo zegt, wikt en weegt.

ASML heeft dat gemerkt. Tijdens een conference call met analisten en journalisten liet de topman van het bedrijf weten dat er sprake zou zijn van een significante groei. Volgens de schaal van Mock is dat een groei tussen 12 en 20 procent. Doorgevraagd kwantificeerde hij zijn uitspraak tot 10 procent. Dat getal stond niet in het persbericht. De meeluisterende waakhond legde de handel in ASML stil.

Aan een dergelijk krachtdadig optreden zouden de 150 tandenloze waakhonden aan het Haagse Binnenhof eens een voorbeeld moeten nemen. Nu laten ze het te gemakkelijk over aan de Nationale Ombudsman om minister Hoogervorst bestraffend toe te spreken op het punt van de ziektekostenpremies voor pensionado�s.

De belegger heeft echter wel andere dingen aan zijn hoofd. De economische seinen staan allemaal op groen, al blijft er onzekerheid over de toestand aan gene zijde van de Atlantische Oceaan. Zo langzamerhand wordt het tijd dat er rendementen loskomen op de leningen ter leniging van de enorme staatsschuld in de VS. Dat kan leiden groeivertraging.

Dat de belegger toch weer vertrouwen krijgt, blijkt bijvoorbeeld uit de koers van baggeraar Boskalis. Donderdag pakte het aandeel ineens 5,8 procent erbij op 62,25 euro. Gedeeltelijk zal dit het gevolg zijn van de cijfers van de werven van IHC. Als alle wereldwijde baggeraars fors gaan investeren, moet er werk zijn, zo zal de redenering zijn. En dat klopt ook. De bouw profiteerde mee, op Heijmans na dat rond de 38 euro blijft hangen. BAM echter schoot donderdag door de 85-eurogrens en lijkt de belofte te zijn waarvoor analisten het bedrijf houden. Ballast Nedam deed het rustiger aan, maar dikte weer aan na in het begin van de week iets weggezakt te zijn.

Overigens blijft het voor de beleggers nog even gokken wat bij Boskalis gebeurt. Op 8 mei bij de aandeelhoudersvergadering zal duidelijk moeten zijn wie daar toezichthouders worden.

Reageer op dit artikel