nieuws

Corporatie vordert anderhalf miljoen van aannemers

bouwbreed Premium

zwolle – De Zwolse woningbouwvereniging SWZ heeft drie bouwbedrijven die in het verleden steekpenningen hebben betaald in ruil voor opdrachten, voor de rechter gedaagd.

De corporatie eist in een civielrechtelijke procedure 1,5 miljoen euro van de aannemers. Volgens directeur Eddy Veenstra is de woningstichting voor dat bedrag benadeeld, doordat de bouwers destijds veel te hoge bedragen in rekening brachten. “We hebben ze aangeschreven om ons terug te betalen, maar dat weigeren ze”, aldus Veenstra. “Het is geld dat bestemd is voor volkshuisvesting. Wij hebben de plicht dat terug te vorderen.”

Het gaat om bouwbedrijf Hekkert, schildersbedrijf Dekker en Kreeft Betontechniek. Volgens Veenstra is uitgebreid onderzoek naar alle bij de fraude betrokken ondernemingen uitgevoerd, maar is uiteindelijk besloten de drie bedrijven voor de rechter te slepen. In totaal waren ruim twintig bedrijven betrokken bij het justitieonderzoek naar het omkopingsschandaal.

In 2002 kwam aan het licht dat de top van de Zwolse woningbouwvereniging zich stelselmatig schuldig had gemaakt aan zelfverrijking. De directeur en drie managers hadden zich op eigen verzoek jarenlang laten omkopen door bouwers, installateurs en schildersbedrijven. In ruil daarvoor werden hen opdrachten toebedeeld.

Eind 2004 werd de directeur voor zijn rol veroordeeld tot een celstraf van twee jaar. De managers kregen straffen opgelegd variërend van 15 maanden cel tot 180 uur onbetaalde arbeid. De directeur en een van de managers zijn in hoger beroep gegaan. Die zaak loopt nog.

Reageer op dit artikel