nieuws

Bouwsector meldt massaal vacatures

bouwbreed Premium

den haag – Het aantal vacatures dat in het eerste kwartaal 2006 door bouwbedrijven werd ingediend bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) is 11,7 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit de Nieuwsflits Arbeidsmarkt van het CWI. In de eerste drie maanden van dit jaar meldden bouwbedrijven 4204 openstaande vacatures, vorig jaar waren 3765. Uit een vergelijking van het aantal openstaande banen voor algemeen technisch personeel, blijkt dat tussen begin februari en eind maart van dit jaar, het aantal vacatures daalde. Voor wat betreft de lagere en middelbare technische functies noteerde het CWI respectievelijk 3,5 en 2,9 procent minder openstaande banen. Voor techneuten op hbo- en wetenschappelijk niveau waren respectievelijk 0,9 en 2,9 procent minder banen beschikbaar.

Het CWI is niettemin optimistisch over de resultaten en meldt dat de verbetering van de arbeidsmarkt doorzet. Over de gehele arbeidsmarkt gerekend, daalde het aantal werklozen in maart met bijna 10.000 tot een totaal van 669.816, dat wil zeggen 8,9 procent van de beroepsbevolking.

“Opmerkelijk is dat de daling onder mannen (2,1 procent) meer dan twee keer zo groot is als onder vrouwen (0,9 procent)”, aldus een toelichting van het CWI. “Onder jongeren (jonger dan 23 jaar) daalt het aantal werklozen in rap tempo: met 37.429 bijna 4 procent.”

Verder blijkt uit de nieuwsflits dat de provincies Zuid- en Noord-Holland de grootste aantallen werklozen tellen, respectievelijk 148.851 en 100.501. Op stedelijk niveau zijn Amsterdam en Rotterdam koplopers met respectievelijk 49.773 en 47.173 werklozen.

“Bij CWI-vestigingen werden 76.908 vacatures ingediend in het eerste kwartaal van 2006, bijna 14 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast plaatsten werkgevers in deze periode nog eens 65.282 vacatures rechtstreeks op de CWI-vacaturesite werk.nl (tegenover 39.409 in dezelfde periode vorig jaar)”, zo maakt het Centrum voor Werk en Inkomen bekend.

Het aantal door het CWI verleende ontslagvergunningen daalde in de periode van januari tot en met maart van 2006 met 23 procent tot 11.536. “Vooral het aantal verleende ontslagvergunningen om bedrijfseconomische redenen nam sterk af.”

Reageer op dit artikel