nieuws

Bouwschandaal treft jetsetstad Marbella

bouwbreed Premium

MARBELLA – Madrid heeft het gemeentebestuur van Marbella ontbonden vanwege het grootste bouwfraudeschandaal uit de Spaanse geschiedenis. De regering-Zapatero besloot in een extra kabinetszitting om het college van B en W van de onbestuurbare stad te ontbinden.

Het schandaal kwam aan het rollen met de arrestatie van 23 personen die worden verdacht van corruptie en fraude. Onder hen bevindt zich Marisol Yagüe, de burgemeester van Marbella. De tweede hoofdverdachte is Juan Antonio Roca, bouwadviseur van het gemeentebestuur die wordt beschouwd als het brein van de bende.

Roca had met negen mobiele telefoons maar liefst 120 verschillende bedrijven onder zijn beheer via een advocatenkantoor in Madrid. Als een godfather bezat Roca in Marbella een luxe villa die officieel op naam staat van een in Gibraltar geregistreerde nv. Tot de inboedel van het huis behoren een helikopter, zeker acht luxe auto�s, dure kunstwerken en veel antiek. De waarde van de in beslag genomen goederen is geschat op 2,4 miljard euro.

Met medeweten van de gearresteerde burgemeester manipuleerde Roca vrijwel alles wat met bouw en constructie in Marbella te maken had. Bouwcontracten werden gefingeerd, opdrachten werden aan vriendjes gegeven, bestemmingsplannen werden van de ene op de andere dag gewijzigd en vergunningen werden zonder juridische basis afgegeven.

Reageer op dit artikel