nieuws

Bouwers Wembley vechten strijd uit voor Britse Hof

bouwbreed Premium

londen – De Australische aannemer Multiplex en het Britse staalbedrijf Cleveland Bridge vechten voor een speciale Britse bouwrechtbank hun miljoenengeschillen uit over het Wembley-stadion in Londen.

Multiplex eist 55 miljoen euro wegens wanprestatie door Cleveland Bridge – dat om die reden is vervangen door Hollandia – terwijl Cleveland Bridge ruim 30 miljoen schadevergoeding eist van de Australiërs.

Cleveland Bridge werd in 2004 vrijwel op staande voet van de bouwplaats in Londen geschopt nadat het staalwerk op alle mogelijke manieren fout liep. Volgens Multiplex vormen de problemen met de staalconstructie de belangrijkste oorzaak van de grote vertraging bij de bouw van het stadion, dat niet dit voorjaar maar pas volgend jaar volledig zal worden opgeleverd.

De zaak wordt behandeld door het Technology and Construction Court, een onderdeel van het Hooggerechtshof in de Britse hoofdstad.

De hamvraag is wie er voor verantwoordelijk is dat de hoge stalen boog over het stadion veel te laat op zijn plaats is gebracht. Omdat een groot deel van het dak aan die boog vast zit, leverde dat veel problemen op voor het hele complex.

Beide partijen hebben elkaar in de juridische documenten met beschuldigingen om de oren geslagen. Zo beweert Cleveland Bridge te beschikken over e-mails waaruit duidelijk wordt dat de bouwmanagers van Multiplex er bewust op uit waren de staalbouwer aan de kant te schuiven. Op zijn beurt beticht Multiplex het staalbedrijf van wanprestatie.

Verwacht wordt dat de rechter vier weken nodig heeft om partijen te horen, waarbij naar verwachting alle persoonlijke spanningen tussen de wederzijdse managers, opzichters en andere betrokkenen naar buiten zullen komen.

Multiplex speelt nog met het idee om ook opdrachtgever Wembley National Stadium, een �dochter� van de Football Association, voor de rechter te slepen.

De Australische bouwgigant vindt dat ook WNS verantwoordelijk kan worden gehouden voor de vertraging omdat nog tijdens de bouw het ontwerp voortdurend werd veranderd. Om die reden zou ook ontwerpbureau Mott Stadium Consortium met een rechtszaak worden bedreigd.

Reageer op dit artikel