nieuws

Bouw omstreden Indiase stuwdam mag doorgaan

bouwbreed

DELHI – Het verhogen van een omstreden stuwdam in de Indiase rivier Narmada mag doorgaan. Dit heeft het Indiase hooggerechtshof maandag bepaald.

Voorwaarde is dat de regeringen van de betrokken deelstaten voldoende compensatie bieden aan de tienduizenden gezinnen van de regio die moet worden ontruimd om plaats te maken voor het water. Tegen de dam, op dit moment in aanbouw, wordt al sinds de jaren tachtig hevig geprotesteerd.

De verhoging van de Sardar Sarovan-dam is onderdeel van het Narmada-project, een enorm project dat al in de jaren vijftig werd gestart door de toenmalige Indiase premier Nehru, maar jarenlange vertraging opliep door protesten en rechtszaken. Het project, bestaande uit zo�n dertig stuwdammen in de Narmada en verschillende zijrivieren, moet elektriciteit, drinkwater en irrigatie brengen in door droogte geteisterde gebieden in de westelijke deelstaten Maharashtra, Madhya Pradesh en Gujarat.

De Sardar Sarovan-dam is met meer dan 1200 meter lengte de grootste dam van het project. Achter de dam ontstaat een stuwmeer van 214 kilometer lengte. De verhoging van 110 naar 122 meter is nodig om water te vervoeren door een 450 kilometer lang kanaal naar verder gelegen, droge gebieden in Gujarat. In totaal moet het Narmada-project zo�n veertig miljoen mensen van drinkwater, stroom en irrigatie voorzien.

Maar de opbrengsten van de dam worden door verschillende belangengroepen, NGO�s en de Wereldbank ernstig betwijfeld. Een studie naar de ecologische gevolgen van het megaproject is nooit van de grond gekomen, de ver gelegen gebieden kunnen pas over tientallen jaren water krijgen. En door alle stuwdammen hebben al honderduizenden een andere woonplaats moeten zoeken, waaronder enkele traditioneel levende stammen. In het dichtbevolkte India is geen alternatieve plaats aangewezen voor de ontheemde gezinnen. Ook zijn er twijfels over de kosten van de opgewekte energie.

Reageer op dit artikel