nieuws

Boring onder IJ nu wel succesvol

bouwbreed

AMSTERDAM – Waternet legt de laatste hand aan het aanvoerstelsel voor de nieuwe rioolwaterzuivering in Amsterdam-West. Volgende week trekt aannemer Visser & Smit Hanab een 970 meter lange buis onder het IJ door naar het noordelijke deel van de stad. Om de leiding met een diameter van 1,20 meter te kunnen plaatsen, werd afgelopen maanden […]

AMSTERDAM – Waternet legt de laatste hand aan het aanvoerstelsel voor de nieuwe rioolwaterzuivering in Amsterdam-West. Volgende week trekt aannemer Visser & Smit Hanab een 970 meter lange buis onder het IJ door naar het noordelijke deel van de stad.

Om de leiding met een diameter van 1,20 meter te kunnen plaatsen, werd afgelopen maanden een boring uitgevoerd. De horizontaal gestuurde boring over een lengte van ruim 1 kilometer verloopt zeer succesvol, zo verklaart Waternet-projectleider John Henzen. De aannemer stuurde de boorkop met slechts een afwijking van 20 centimeter in een A-vormige boog onder het IJ door. Daarna is het boorgat in drie stappen verruimd tot 60 voet. “De laatste slag vindt de komende dagen plaats. Daarna wordt de buis door het gat getrokken.”

De te plaatsen buis ligt inmiddels op jukken van 12 meter hoogte gereed. Daarvoor werd een speciaal tracé uitgestippeld. De buis ligt over de Houthavens, de vaarroute en enkele gebouwen.

Vorig jaar zomer werd al een zogeheten gesloten frontboring uitgevoerd. Die mislukte vlak voor de aanlanding. De boorschacht stortte op 20 meter diepte in. “Reparatie was duurder dan een geheel nieuwe boring. Het diepste punt bevindt zich nu in een zandlaag 45 meter onder NAP”, aldus Henzen.

Reageer op dit artikel