nieuws

Bollenstrekers willen time-out

bouwbreed Premium

hillegom – Om de nieuwbouw van 3300 woningen op zeldzame eerste klas hyacintengrond te voorkomen, doet De Stichting Duin- en Bollenstreek �Hou het Bloeiend� een noodoproep aan minister Sybilla Dekker. Naar verwachting besluiten de provincies Noord- en Zuid-Holland morgen over de locaties de Hillegomse zanderijen en de Bronsgeest ten nadele van de stichting. De provincies […]

hillegom – Om de nieuwbouw van 3300 woningen op zeldzame eerste klas hyacintengrond te voorkomen, doet De Stichting Duin- en Bollenstreek �Hou het Bloeiend� een noodoproep aan minister Sybilla Dekker. Naar verwachting besluiten de provincies Noord- en Zuid-Holland morgen over de locaties de Hillegomse zanderijen en de Bronsgeest ten nadele van de stichting. De provincies baseren zich volgens voorzitter Fedde Jonkman op een planologisch onderzoek waarbij geen rekening is gehouden met de samenstelling van de bodem. “Eerste klas hyacintengrond is heel kwetsbaar en het is onverantwoord op deze grond woningbouw te plegen.”

Alternatieven zijn er niet volgens Jonkman die de bloem- en bollensector in de bollenstreek vertegenwoordigt. “Hyacinten vragen om een specifieke grond, fijnkorrelig zandgronden vlak achter de duinen die je niet in mijn achtertuin vindt.”

Mogelijke woningbouw gaat ten koste van ongeveer 150 tot 200 hectare eerste klas grond. Jonkman vraagt Dekker om een time-out zodat partijen alsnog op zoek kunnen gaan naar andere bouwlocaties, bijvoorbeeld op graslanden.

Reageer op dit artikel