nieuws

Belangstelling voor checklist brandveilige kabels groot

bouwbreed Premium

zoetermeer – De belangstelling voor de Checklist Brandveilige Bekabeling van de kabelfabrikanten en de installatiebranche is groot. Dat geeft volgens Uneto-VNI aan dat de keuze voor brandveilige kabels bij betrokkenen leeft.

De ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel heeft de checklist opgesteld in samenwerking met de organisatie van kabelfabrikanten Nedek. De checklist wordt gebruikt door installateurs, adviseurs, bouwers en opdrachtgevers. Hij is bedoeld om keuzen te maken voor toepassing van kabels in nieuwe gebouwen of bij renovatie.

Van de bekabeling die in bestaande gebouwen is gebruikt, is slechts 5 procent brandveilig. Dat betekent dat het overgrote deel van de bekabeling gevaar kan opleveren bij brand. De pvc die in deze kabels is verwerkt zorgt bij brand voor het vrijkomen van veel rook, koolmonoxide, zoutzuur en chloorgas. Onderzoek geeft aan dat mensen hierdoor al na 30 seconden kunnen bezwijken.

Een woordvoerder van Uneto-VNI laat weten dat de checklist een goed hulpmiddel is om gezien het gebruik van het gebouw een goede kabelkeuze te kunnen maken. Het gaat erom dat opdrachtgevers overtuigd raken van de voordelen van een verantwoorde keuze en niet alleen gaan voor de goedkoopste kabel, maar een kabel kiezen die het brandrisico kan beperken.

Reageer op dit artikel