nieuws

Bedrijven testen bouwinnovaties

bouwbreed

den bosch – Er wordt in de afbouw nog steeds te veel en te zwaar getild, en in een verkeerde houding gewerkt. Op verscheidene projecten in het land proberen schilders, glaszetters, wand- en plafondmonteurs en blokkenstellers nieuwe hulpmiddelen uit die het werk lichter kunnen maken.

Dat moet ook wel: per 1 januari 2007 moet ook de afbouw- en onderhoudssector voldoen aan de tilnorm in de arbo-regelgeving. De sector had de afgelopen jaren nog een ontheffing in het arbo-convenant �Samen Beter�, waarin afspraken staan over het terugdringen van arbeidsverzuim en het veiliger maken van de werkomgeving.

De proefbedrijven worden begeleid door innovatiebureau Aldus. Volgens Atto Harsta van Aldus kunnen kleine aanpassingen van bestaande werkwijzen al een grote verlichting betekenen. “Iedere situatie vraagt een andere aanpak. Er is niet één methode die voor alles geschikt is”

Harsta benadrukt dat veel kan worden gedaan om lichamelijke belasting terug te dringen. “De Tilnorm waaraan in 2007 moet worden voldaan, is duidelijk. Een werknemer mag tot 25 kilo tillen, twee mensen tot 50 kilo. Daarna mag er niet meer handmatig worden getild. Ook niet door drie of vier personen. Maar in de praktijk is het vaak al moeilijk om je te houden aan de basisregels voor tillen, zoals tillen met een rechte rug, dicht bij je lichaam. De blokkensteller of de opperman moet vaak rare bewegingen maken om het materiaal op de plaats te krijgen”.

Voorbeelden daarvan zie je bij gipsplaten. “Platen zijn vaak te groot en ingangen te klein, waardoor er een beperkte manoeuvreerruimte is. De zware plaat moet vaak worden gekanteld om door een deur te komen. Dat geeft een grote belasting op de rug”. Oplossingen zijn niet moeilijk. “In Scandinavië wordt uitsluitend gewerkt 900 millimeterplaten in plaats van de standaard 1200 millimeter. Dat is een oplossing. Daarnaast hebben we op een paar plaatsen gewerkt met een kantelbare platenwagen, waarmee de platen kunnen worden vervoerd en gekanteld om ze makkelijker te verwerken”.

Niet alleen ander materiaal, maar ook andere manieren van stapelen of stellen kan een oplossing zijn. “Als een stapel platen of blokken hoger wordt neergezet, op een V-constructie van gipsplaten, dan scheelt dat in bukken. Maar er wordt nu ook getest of het beter is een eerste laag van staande blokken te maken”.

Toch erkent Harsta dat er knelpunten zijn. “De regelgeving is nog steeds onduidelijk. Zo zijn zzp�ers vrijgesteld van de arbo-regelingen”. Maar ook de inrichting van de bouwplaats is een probleem. “In een woning ligt vaak zoveel rommel verspreid dat het rijden met een kar met gipsplaten of blokken moeilijk wordt”.

Typisch bouw, constateert Harsta. “In de bouw is het vaker improviseren in plaats van organiseren. Er wordt hard gewerkt en pas achteraf nagedacht”.

Reageer op dit artikel